Taxa pe lux 2024. Termenul, amânat pentru septembrie, statul nu ştie cum să alimenteze „haiduceşte” bugetul

Taxa pe lux rămâne la stadiul de discuţii, deoarece statul nu ştie cum să aplice propria lege, Situația înregistrată a silit Executivul să decidă amânarea pentru încă cinci luni a încasării acestei taxe.
Filip Stan
10 mai 2024, 12:32
Taxa pe lux 2024. Termenul, amânat pentru septembrie, statul nu ştie cum să alimenteze
O nouă taxă pentru proprietarii mașinilor de lux

Taxa pe lux 2024. Adoptată cu mare tam-tam în luna octombrie a anului trecut, această taxă de lux pe proprietățile individuale cu valoare mai mare de 500.000 de euro și pe autovehiculele cu o valoare de peste 75.000 de euro, ar fi trebuit să intre în vigoare începând cu data de 1 ianuarie a acestui an. Proprietarii de astfel de bunuri ar fi trebuit să plătească această taxă până la finalul acestei luni. Totuși, acest lucru nu a fost posibil din rațiuni ce țin de domeniul administrativ și logistic.

Termenul de aplicare a noului impozit special, aplicabil celor ce dețin case scumpe, a fost amânat pentru 30 septembrie, printr-o ordonanță apărută în ultima zi a lunii aprilie, care era, de fapt, termenul inițial. Potrivit reprezentanților Guvernului, amânarea era necesară pentru ca sistemul informațional folosit în cazul acestui nou impozit să fie modificat, astfel încât să permită accesul la informații privind valoarea impozabilă a clădirilor. Ordonanța prevede și că Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) trebuie să stabilească, până pe 30 mai, modelul și conținutul declarației privind taxa pe lux. Termenul pentru declararea și plata impozitului ce vizează mașinile scumpe rămâne neschimbat, respectiv data de 31 decembrie.

Taxa pe lux. Proprietarii de case și mașini scumpe sunt obligați să le declare la ANAF. Ce taxe vor plăti pe ele

Legea 296/2023, apărută pe final de octombrie, introduce în Codul fiscal un nou titlu, prin care se stabilește un impozit special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare.

Termenul inițial pentru declararea și plata impozitului special pentru clădirile de valoare mare era 30 aprilie, dar Guvernul a stabilit recent, prin OUG 43/2024, amânarea acestuia până pe 30 septembrie.

„S-a aprobat amânarea acestui termen până la data de 30 septembrie, pentru ca sistemul informațional referitor la marile proprietăți să poată să permită accesul la informații privind valoarea impozabilă a clădirilor. După cum se cunoaște, pentru clădirile mai mari de 2,5 milioane lei și mijloacele de transport cu o valoare de peste 375.000 lei, impozitul de 0,5% era un impozit cu termenul scadent pentru 30 aprilie. În acest context, pentru a avea acces la aceste categorii de informații pe care le-am menționat, dar și pentru a putea continua ceea ce înseamnă sistemul informatic necesar pentru acest tip de impozit, termenul, așa cum am menționat, s-a amânat până pe data de 30 septembrie 2024″, a explicat Marcel Boloș, ministrul finanțelor, după ce Guvernul a adoptat măsura.

Pe de altă parte, termenul pentru declararea și plata impozitului special aplicabil mașinilor scumpe rămâne același, adică data de 31 decembrie.

Pentru ca așa-numita taxă pe lux să se poată aplica, Fiscul trebuie să stabilească modelul și conținutul declarației ce va fi utilizată în aceste situații. Cu toate că un proiect în acest sens apăruse încă din decembrie 2023, noua ordonanță prevede că modelul și conținutul declarației privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare, precum și modalitatea în care se realizează colaborarea între organele fiscale trebuie să fie stabilite de ANAF în termen de 30 de zile de la apariția ordonanței, adică până pe 30 mai 2024.

Boloş, despre taxa pe boală: „Suntem singura ţară din UE care îşi permite luxul de a avea indemnizaţia de concediu medical mai mare decât salariul”
Conform Legii 296/2023, impozitul special vizează, începând din acest an, casele și mașinile scumpe, astfel:

  • persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/ proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România dacă valoarea impozabilă a clădirii depășește 2.500.000 de lei (~ 500.000 de euro);
  • persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/ înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 de lei (~ 75.000 de euro). Impozitul se datorează pe o perioadă de cinci ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de cinci ani de la această dată pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.

Aceeași lege stabilește și modul de calcul al impozitului special pe bunurile de valoare mare. Mai precis, el se stabilește:

  • în cazul proprietăților reprezentând clădiri rezidențiale – prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei;
  • în cazul proprietăților reprezentând autoturisme – prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.

Cloud-ul guvernamental, soluția prin care ar fi trebuit să se creeze o bază de date la care să poată să se conecteze atât autoritățile locale cât și ANAF, nu este funcțional. Mai mult este dificil de calculat valoarea proprietăților imobiliare, pentru că nu există acces la aceste baze de date locale.

Drept urmare, guvernanții au decis o amânare de cinci luni, până în luna septembrie, astfel încât să se folosească acest răgaz pentru a se pune la punct atât mecanismul de conectare informatică între autoritățile locale și ANAF, cât și să se găsească o soluție pentru calcularea acestei valori impozabile, astfel încât să fie adusă la cunoștința contribuabililor cât au de plătit.

De exemplu, pentru o proprietate de un milion de euro se aplică o taxă în valoare de 0,3 puncte procentuale între diferența de 500.000 de euro și cea declarată. Asta ar însemna un impozit de 1.500 de euro. Mai mult, pentru o mașină de 100.000 de euro s-ar plăti anual de 75 de euro. Depinde ce soluții vor găsi guvernanții, astfel ca până în luna septembrie astfel încât primii bani de pe această taxă de lux să fie încasați în această toamnă.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!