Taxa pe lux, un eşec. ANAF schimbă procedura, în încercarea de a colecta cu două milioane de lei în plus în 2024

Începând cu acest an, românii care dețin case mai scumpe de 500.000 de euro și mașini cu valoarea de achiziție de peste 75.000 de euro vor fi impozitați din oficiu de ANAF dacă nu își declară aceste bunuri. Schimbările vin în contextul aplicării taxei pe lux, o măsură fiscală introdusă pentru a crește veniturile statului din impozite pe proprietăți de valoare ridicată.
Mircea Filipescu
24 mart. 2025, 19:48
Taxa pe lux, un eşec. ANAF schimbă procedura, în încercarea de a colecta cu două milioane de lei în plus în 2024

Noua procedură a fost detaliată într-un proiect publicat recent de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Astfel, românii care nu își respectă obligațiile de declarare a proprietăților de lux vor fi primii vizați de inspectorii fiscali, care vor stabili taxele datorate pe baza informațiilor obținute din surse oficiale, dar și din alte surse externe, cum ar fi rețelele sociale.

Românii care au case mai scumpe de 500.000 de euro, dar și cei cu mașini cu valoarea de achiziție de peste 75.000 de euro trebuie să-și declare aceste bunuri și să achite impozitele aferente. Termenul pentru case este finalul lunii septembrie, iar pentru mașini – sfârșitul anului, potrivit Pro TV.

În cazul în care proprietarii nu depun declarația 216 (pentru casele și mașinile de lux), ANAF va demara procedura de impozitare din oficiu. Inspectorii vor contacta persoanele vizate prin notificări oficiale și le vor informa cu privire la dreptul de a fi audiate pentru a explica motivele neîndeplinirii obligațiilor fiscale. De asemenea, aceștia vor putea să fie ascultați de inspectorii ANAF de două ori, iar pentru această procedură va fi folosit un formular special, denumit „Invitație la cel de-al doilea termen al audierii”.

Citeşte şi: Ajutoare și alocații 2025. Câți bani primește o familie monoparentală

În cazul în care persoanele vizate refuză să participe la audieri și nici nu își declară bunurile, ANAF va stabili taxele datorate din oficiu. Calculul acestora se va face pe baza informațiilor financiare obținute din diverse surse, inclusiv din datele disponibile de la administrațiile fiscale locale, dar și prin analiza stilului de viață afișat pe platformele de socializare. Inspectorii ANAF vor utiliza aceste informații pentru a evalua corect valoarea bunurilor nedeclarate.

Implementarea noii proceduri vine după ce în anul precedent statul a încasat doar 11 milioane de lei din taxa pe lux, în timp ce guvernul estimase venituri anuale de aproximativ 70 de milioane de lei. În 2025, autoritățile își propun să colecteze 13 milioane de lei din acest impozit.

Taxa pe lux este stabilită la 0,3% din suma care depășește plafonul de 500.000 de euro pentru case și 75.000 de euro pentru mașini. De exemplu, pentru o locuință evaluată la 600.000 de euro, taxa va fi de 300 de euro pe an. În cazul unei mașini cu valoare de 100.000 de euro, impozitul va ajunge la 75 de euro anual.

Citeşte şi: Mii de copii din România vin la școală pentru o porție de mâncare: ”Sunt copii care nu știau în ce mână se ține furculița, ce trebuie să mănânce”

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Ce se întâmplă, de fapt, după hotărârea Curţii de Apel Ploieşti. Este decizia care aruncă alegerile în aer. ”Nu prea se mai pot organiza”
Capital.ro
Călin Georgescu a avut dreptate! Anunț de ultimă oră despre anularea alegerilor
Playtech.ro
Cum se împarte moștenirea dacă părinții nu au lăsat testament. Reguli și excepții
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Irina Loghin și Sofia Vicoveanca își păstrează tenul fără riduri cu ajutorul unui ingredient din bucătărie
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Viorica de la Clejani, dedicație cu scandal pentru vicele CJ Timiș
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
Lovitura primită de Mirela Vaida: OUT din grilă! A plecat de la Acces Direct pentru o emisiune pe Antena 1, anunțată cu surle si trâmbițe, dar…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Turul 2 înapoi? Verdict dat de Augustin Zegrean: Spaima este ca nu cumva CCR să...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Ziua de Vineri aduce ghinioane pentru 3 zodii. Racul trece prin clipe grele. Ce se întâmplă până la finalul zilei de azi
MediaFlux
Pensia se schimbă din 2025. Cum câștigi mai mult cu noile reguli anunțate de stat
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
E la mare modă: planta zen care te liniștește… până-ți crapă ficatul