Taxa pe lux, un eşec. ANAF schimbă procedura, în încercarea de a colecta cu două milioane de lei în plus în 2024

Începând cu acest an, românii care dețin case mai scumpe de 500.000 de euro și mașini cu valoarea de achiziție de peste 75.000 de euro vor fi impozitați din oficiu de ANAF dacă nu își declară aceste bunuri. Schimbările vin în contextul aplicării taxei pe lux, o măsură fiscală introdusă pentru a crește veniturile statului din impozite pe proprietăți de valoare ridicată.
Mircea Filipescu
24 mart. 2025, 19:48
Taxa pe lux, un eşec. ANAF schimbă procedura, în încercarea de a colecta cu două milioane de lei în plus în 2024

Noua procedură a fost detaliată într-un proiect publicat recent de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Astfel, românii care nu își respectă obligațiile de declarare a proprietăților de lux vor fi primii vizați de inspectorii fiscali, care vor stabili taxele datorate pe baza informațiilor obținute din surse oficiale, dar și din alte surse externe, cum ar fi rețelele sociale.

Românii care au case mai scumpe de 500.000 de euro, dar și cei cu mașini cu valoarea de achiziție de peste 75.000 de euro trebuie să-și declare aceste bunuri și să achite impozitele aferente. Termenul pentru case este finalul lunii septembrie, iar pentru mașini – sfârșitul anului, potrivit Pro TV.

În cazul în care proprietarii nu depun declarația 216 (pentru casele și mașinile de lux), ANAF va demara procedura de impozitare din oficiu. Inspectorii vor contacta persoanele vizate prin notificări oficiale și le vor informa cu privire la dreptul de a fi audiate pentru a explica motivele neîndeplinirii obligațiilor fiscale. De asemenea, aceștia vor putea să fie ascultați de inspectorii ANAF de două ori, iar pentru această procedură va fi folosit un formular special, denumit „Invitație la cel de-al doilea termen al audierii”.

Citeşte şi: Ajutoare și alocații 2025. Câți bani primește o familie monoparentală

În cazul în care persoanele vizate refuză să participe la audieri și nici nu își declară bunurile, ANAF va stabili taxele datorate din oficiu. Calculul acestora se va face pe baza informațiilor financiare obținute din diverse surse, inclusiv din datele disponibile de la administrațiile fiscale locale, dar și prin analiza stilului de viață afișat pe platformele de socializare. Inspectorii ANAF vor utiliza aceste informații pentru a evalua corect valoarea bunurilor nedeclarate.

Implementarea noii proceduri vine după ce în anul precedent statul a încasat doar 11 milioane de lei din taxa pe lux, în timp ce guvernul estimase venituri anuale de aproximativ 70 de milioane de lei. În 2025, autoritățile își propun să colecteze 13 milioane de lei din acest impozit.

Taxa pe lux este stabilită la 0,3% din suma care depășește plafonul de 500.000 de euro pentru case și 75.000 de euro pentru mașini. De exemplu, pentru o locuință evaluată la 600.000 de euro, taxa va fi de 300 de euro pe an. În cazul unei mașini cu valoare de 100.000 de euro, impozitul va ajunge la 75 de euro anual.

Citeşte şi: Mii de copii din România vin la școală pentru o porție de mâncare: ”Sunt copii care nu știau în ce mână se ține furculița, ce trebuie să mănânce”

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri