Taxa pe soare, abrogată de Guvern. Anunţ de ultimă oră făcut de Burduja

Reprezentanţii asociaţiei Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie susţin că prosumatorii plătesc deja pentru contorizarea "taxei pe soare". 

28 mart. 2024, 12:56
Taxa pe soare, abrogată de Guvern. Anunţ de ultimă oră făcut de Burduja
Ce se întâmplă cu taxa pe soare!

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat joi, în ședința de Guvern, că a propus eliminarea posibilității ca ANRE să impună  „taxa pe soare” pentru prosumatori.

„Am propus abrogarea posibilității impunerii acelei taxe pe soare, abrogarea articolului care din 2026 ar fi dat, eventual, posibilitatea ANRE să impună o taxă prosumatorilor. Încurajăm fenomenul prosumatorilor, sunt astăzi peste 120.000 de prosumatori în România, cu o putere instalată de peste 1.500 MW”, a declarat ministrul, un act normativ în acest sens urmând să fie adoptat în ședința de Guvern de joi.

Decizia vine după ce Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE) a solicitată Guvernului eliminarea prevederilor legale care ar permite ANRE să taxeze autoconsumul prosumatorilor.

Reprezentanţii asociaţiei susţin că prosumatorii plătesc deja pentru contorizarea „taxei pe soare”. „ANRE a pregătit infrastructura pentru taxarea autoconsumului pe banii prosumatorilor. Ca să poţi obţine certificatul de racordare ca prosumator este nevoie să adaugi suplimentar un tablou sigilabil cu siguranţe. În acest tablou sigilabil, urmează să fie instalat un contor pentru măsurarea autoconsumului. În unele cazuri acest contor a fost deja instalat. Prosumatorii plătesc în plus pentru aceste echipamente fără să aibă beneficii sau să fie informaţi de rolul acestui contor pe autoconsum. De ce se instalează contoare suplimentare pentru măsurarea autoconsumului dacă Guvernul şi ANRE nu intenţionează să aplice ‘taxa pe soare’?”, se menţionează în comunicatul asociației.

Marcel Ciolacu anunţă plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025. Fără amenzi la RO e-Factura până în 31 mai 2024

„În declaraţiile oficiale, reprezentanţii Guvernului şi ANRE au încercat să acrediteze ideea că ‘taxa pe soare’ poate fi aplicată doar începând cu 2026, dacă puterea instalată a prosumatorilor din România va atinge 8% din puterea totală instalată în România. Această afirmaţie este falsă, deoarece OUG prevede că cei care au beneficiat de finanţare (Casa Verde, Electric UP etc.) şi cei care au peste 30 kW pot fi taxaţi în orice moment printr-un ordin ANRE. Încercarea de a promova ideea că este normal să taxezi autoconsumul din 2026 dacă puterea atinge 8% este o acţiune agresivă şi nejustificată faţă de prosumatori. Nu este normal să taxăm autoconsumul astăzi sau în 2026, indiferent de puterea instalată”, mai spun reprezentanţii APCE.

Burduja: Actuala schemă de compensare/plafonare a asigurat românilor al patrulea cel mai ieftin gaz şi UE şi a cincea cea mai ieftină energie electrică. Optimizăm schema şi luăm în calcul scăderile de pe piaţă

Ministrul Energiei, Burduja, Sebastian Burduja, a anunţat joi că actuala schemă de compensare/plafonare a asigurat românilor al patrulea cel mai ieftin gaz şi UE şi a cincea cea mai ieftină energie electrică iar în şedinţa Executivului vor optimiza schema, luând în calcul scăderile de pe piaţă. Burduja a mai anunţat că aşa cum a promis, a propus abrogarea posibilităţii impunerii acelei taxe pe soare, a articolului care din 2026 ar fi dat ANRE posibilitatea de a impune o taxă a prosumatorilor.

Cresc taxele pentru proprietăţi. Aproape toţi românii vor fi afectaţi

”Actuala schemă de compensare/plafonare a asigurat românilor al patrulea cel mai ieftin gaz şi UE şi a cincea cea mai ieftină energie electrică.(..) Prin propuneea de azi, optimizăm această schemă şi luăm în calcul scăderile de pe piaţă la energie electrică şi gaze naturale”, a anunţat ministrul Energiei în şedinţa de Guvern.

Ministrul a arătat că astăzi, ”România are cel mai mic preţ al energiei electrice din regiune, pe piaţa angro şi unul dintre cele mai mici din UE”.

”Investiţiile demarate încep să se vadă şi pe pieţe şi trebuie să se vadă şi în facturile românilor. Este şi o pregătitre a etapei de după 2025, în care asigurăm că furnizorii vor face oferte corecte pentru consumatorii finali”, a arătat Burduja.

Ministrul Energiei a mai anunţat că, aşa cum a promis, a propus abrogarea posibilităţii impunerii acelei taxe pe soare, a articolului care din 2026 arfi dat eventuial ANRE posibilitatea de a impune o taxă a prosumatorilor”. ”Sunt azi peste 120.000 de prosumatori în România, cu o putere instalată de peste 1500 MW”, a completat Sebastian Burduja.