Marcel Ciolacu anunţă plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025. Fără amenzi la RO e-Factura până în 31 mai 2024

Marcel Ciolacu a precizat că ”populaţia şi economia rămân în continuare protejate”. În plus, a spus Ciolacu, se asigură că revenirea la piaţa liberă se face etapizat, până în 2026, cu preţuri corecte pentru români.

28 mart. 2024, 12:11
Marcel Ciolacu anunţă plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025. Fără amenzi la RO e-Factura până în 31 mai 2024

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în şedinţă se modifică plafoanele în favoarea consumatorilor. Şeful Executivului a mai anunţat prelungirea cu încă 3 luni a plafonării tarifelor RCA, până la 30 iunie.

”Le-am promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025. Azi, facem un pas în plus şi modificăm plafoanele în favoarea consumatorilor. Este normal să ţinem cont de tendinţa de reducere a preţurilor la energie şi gaze la nivel european”, a spus premierul în şedinţa de Guvern.

Marcel Ciolacu a precizat că ”populaţia şi economia rămân în continuare protejate”. În plus, a spus Ciolacu, se asigură că revenirea la piaţa liberă se face etapizat, până în 2026, cu preţuri corecte pentru români.

Premierul a anunţat că Guvernul prelungeşte joi cu încă trei luni plafonarea tarifelor RCA, până la 30 iunie.

Marcel Ciolacu: „Nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend!”

”Vrem să combatem orice risc de creştere excesivă a preţurilor din cauza dezechilibrelor produse anterior pe această piaţă. Şi să dăm o mână de ajutor românilor, cum a făcut recent ASF şi a redus serios asigurarea RCA în cazul transportatorilor”, a mai spus Ciolacu.

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31 mai, perioada în care firmele nu primesc amendă fiindcă nu pot introduce facturile în sistem.

”Adoptăm azi şi măsuri convenite cu mediul de afaceri în privinţa sistemului electronic RO e-Factura. Prelungim, prin Ordonanţă de urgenţă, cu două luni, până la 31 mai, perioada în care firmele nu primesc amendă fiindcă nu pot introduce facturile în sistem”, a declarat premierul în deschiderea şedinţei de Guvern.

Menținerea plafonării RCA, noua măsură a Guvernului Ciolacu în sprijinul românilor

Marcel Ciolacu a precizat că în opinia sa ”aşa e corect, să dea răgaz suplimentar şi companiilor cât timp sistemul are încă nevoie de unele update-uri”.

”În domeniul sănătăţii actualizăm şi reorganizăm mai multe programe naţionale de sănătate ca să oferim noi servicii medicale românilor. Cel mai important exemplu este cel al Programului naţional de screening pentru boli cronice”, a mai spus premierul.

Burduja: Actuala schemă de compensare/plafonare a asigurat românilor al patrulea cel mai ieftin gaz şi UE şi a cincea cea mai ieftină energie electrică. Optimizăm schema şi luăm în calcul scăderile de pe piaţă

Ministrul Energiei, Burduja, Sebastian Burduja, a anunţat joi că actuala schemă de compensare/plafonare a asigurat românilor al patrulea cel mai ieftin gaz şi UE şi a cincea cea mai ieftină energie electrică iar în şedinţa Executivului vor optimiza schema, luând în calcul scăderile de pe piaţă. Burduja a mai anunţat că aşa cum a promis, a propus abrogarea posibilităţii impunerii acelei taxe pe soare, a articolului care din 2026 ar fi dat ANRE posibilitatea de a impune o taxă a prosumatorilor.

”Actuala schemă de compensare/plafonare a asigurat românilor al patrulea cel mai ieftin gaz şi UE şi a cincea cea mai ieftină energie electrică.(..) Prin propuneea de azi, optimizăm această schemă şi luăm în calcul scăderile de pe piaţă la energie electrică şi gaze naturale”, a anunţat ministrul Energiei în şedinţa de Guvern.

Ministrul a arătat că astăzi, ”România are cel mai mic preţ al energiei electrice din regiune, pe piaţa angro şi unul dintre cele mai mici din UE”.

”Investiţiile demarate încep să se vadă şi pe pieţe şi trebuie să se vadă şi în facturile românilor. Este şi o pregătitre a etapei de după 2025, în care asigurăm că furnizorii vor face oferte corecte pentru consumatorii finali”, a arătat Burduja.

Ministrul Energiei a mai anunţat că, aşa cum a promis, a propus abrogarea posibilităţii impunerii acelei taxe pe soare, a articolului care din 2026 arfi dat eventuial ANRE posibilitatea de a impune o taxă a prosumatorilor”. ”Sunt azi peste 120.000 de prosumatori în România, cu o putere instalată de peste 1500 MW”, a completat Sebastian Burduja.