Taxă pentru centralele de apartament. Câţi bani ar putea plăti românii care stau la bloc

Centralele de apartament ar putea fi taxate cu peste 800 de lei din cauza emisiilor de carbon. Potrivit unei analize a Asociaţiei Energia Inteligentă, sistemele de încălzire centralizată, au eșuat în România din cauza managementului defectuos asupra acestora.

11 iun. 2021, 08:56
Taxă pentru centralele de apartament. Câţi bani ar putea plăti românii care stau la bloc

Taxă pentru centralele de apartament. O analiză realizată de Asociaţia Energia Inteligentă arată că din 330 de localități cu sisteme de încălzire centrală în anul 1990 (peste 3,5 milioane de locuințe), astăzi mai există astfel de sisteme, doar în 37 de localități (cca 1,2 milioane de locuinte), majoritatea dintre acestea fiind incapabile tehnic să mai asigure necesarul de apă caldă și căldură.

Taxă pentru centralele de apartament

Asociaţia Energia Inteligentă arată că politicile publice din ultimii 20 de ani din România au fost de direcționare a populației spre utilizare a gazelor naturale, atât pentru a substitui încălzirea centralizată, cât și pentru a substitui masa lemnoasă.

„Aceste centrale individuale poluează mai mult decât o centrală comună, cu tehnologie actuală, pentru mai mulți consumatori. De exemplu, pentru un bloc cu 6 scări și 10 etaje, costurile cu centralele individuale sunt mai mari cu până la 25% față de costurile cu o centrală comună. De asemenea, pentru același exemplu, emisiile de CO2 sunt mai ridicate prin folosirea centralelor individuale decât prin folosirea unei centrale de bloc.

Citeşte şi Interzis la centrale de apartament. Anunţ OFICIAL de la ministrul Mediului

Românii ar putea plăti 825 lei/an în plus, dacă s-ar achita taxa pe CO2

Până nu de mult certificatele de CO2 aveau un preț de 2-3 euro/t CO2, ceea ce ar fi dus la un cost mic pentru consumator casnic și s-a putut neglija. În momemtul de față, la un cost de 55 euro/t CO2, nu cred că se va mai neglija mult timp aplicarea unitară a taxării emisiilor de CO2 (consumatorii de energie termică produsă în CET-uri plătesc taxe pe CO2, iar consumatorul de energie termică produsă individual în centrale proprii nu plătește taxe pe CO2, deși în unele cazuri emisiile de CO2 ale celor din urmă sunt mai mari decât în cazul producerii energiei termice în regim centralizat). Estimăm că în prezent costul suplimentar pe care l-ar achita un consumator casnic cu centrală termică de apartament dacă s-ar aplica și acestora taxa pe CO2 ar ajunge la cca. 825 lei/an.

Problema coșurilor de evacuare a gazelor

Referitor la emisiile de noxe ale centralelor montate în apartamente, cu coşuri de fum individuale, există studii care arată că aceste emisii pot să ajungă în apartamentele alăturate și se recomandă construcția unor coșuri de fum care să disperseze emisiile și să evite total posibilitatea acestora să ajungă în interiorul locuințelor.  Costul suplimentar pe care l-ar achita un consumator casnic cu centrală termică de apartament dacă s-ar aplica obligativitatea de a-și construi și asigura mentenanța coșurilor ar ajunge până la 250 lei/an”, notează Asociaţia Energia Inteligentă.

De asemenea, Asociația este de părere că interzicerea montării centralelor termice nu este o opțiune, în schimb consideră că în timp Grean Dealul, Taxonomia etc. vor aduce costuri suplimentare pentru consumatorii casnici cu centrale termice, cauzate de emisiile de CO2 și de noile standarde de construcție și montaj.

Citeşte şi Marcel Ciolacu aruncă bomba pentru românii cu centrală pe gaze. Se anunţă dezastru: Vei plăti o taxă de mediu, la Uniunea Europeană, pentru că poluezi