În prezent, în multe zone – cum ar fi Cambridge – clienții plătesc o taxă fixă, indiferent dacă dispun sau nu de un apometru. Acest sistem ar putea fi însă înlocuit, deoarece Water UK susține că taxarea uniformă nu reflectă consumul real de apă și generează inechități.
Organizația pledează pentru o reformă amplă a sistemului actual de facturare și dorește ca operatorii de apă să primească mai multă autoritate pentru a stabili prețuri diferențiate. În viziunea Water UK, modificările propuse ar putea conduce la facturi mai mari pentru unele gospodării, dar și la reduceri pentru altele. „Drept urmare, Water UK a spus că unele gospodării vor plăti mai mult, iar altele mai puțin.”
Aceste propuneri se înscriu într-un pachet mai larg de reforme radicale, aflate în proces de analiză la nivel guvernamental, în contextul creșterii nemulțumirilor publice privind gestionarea apelor uzate și poluarea aferentă.
David Henderson, directorul executiv al Water UK, a subliniat că modelul actual nu este eficient și nu oferă rezultate satisfăcătoare, nici pentru consumatori, nici pentru companiile de apă.
„Toate companiile de apă au recunoscut că modelul actual «nu oferă rezultate» atât pentru clienți, cât și pentru industrie”, a declarat Henderson, potrivit Capital.
El a explicat că sistemul actual duce la situații în care unele gospodării plătesc prea puțin, iar altele prea mult, ceea ce creează dezechilibre. În plus, Henderson a cerut intervenția guvernului pentru înființarea unui ombudsman dedicat consumatorilor din domeniul apei, care să asigure protecția drepturilor acestora.
„Prețul plătit de unele gospodării este prea mic sau pentru unii prea mare”, a spus Henderson, adăugând că „miniștrii ar trebui să introducă un ombudsman pentru consumatori, pentru a ajuta la protejarea clienților.”
Totodată, el a recunoscut dificultatea de a înțelege pe deplin sistemul actual, din cauza lipsei de transparență și a complexității proceselor.
„Există «un anumit grad de complexitate, astfel încât doar o mână de oameni din companiile de apă le înțeleg»”, a afirmat el.
Pe de altă parte, autoritățile britanice par să ia în serios semnalele venite din industrie. Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale a transmis că „s-a angajat să ia măsuri mai bune pentru a asculta doleanțele din industria apei.”
Dacă măsurile vor fi implementate, milioane de gospodării vor fi afectate, în special cele cu grădini generoase, piscine sau un consum ridicat de apă în sezonul cald.