SONDAJ: Sunteţi PRO/CONTRA MAJORĂRII TAXEI TV sau pentru DESFIINŢAREA TAXEI TV? VOTEAZĂ!

TAXA TV ar putea fi majorată. Directorul general interimar al SRTv, Stelian Tănase, a declarat, miercuri, că a transmis ministrului de Finanţe un proiect privind majorarea taxei TV, propunere pe care o va prezenta şi premierului Victor Ponta în cursul săptămânii viitoare.

16 ian. 2014, 09:38
SONDAJ: Sunteţi PRO/CONTRA MAJORĂRII TAXEI TV sau pentru DESFIINŢAREA TAXEI TV? VOTEAZĂ!

TAXA TV ar putea fi majorată în 2014. Stelian Tănase a participat, miercuri, la o „discuţie de lucru” cu membrii Comisiei pentru cultură din Senat. „Într-un proiect pe care l-am avansat ministrului de Finanţe este acest lucru (majorarea taxei TV, n.r.) şi sper ca săptămâna viitoare să îi înfăţişez şi primului-ministru. Avem înţelegere ca, după Anul Nou, să avem o discuţie. Avem un material, putem discuta pe o bază serioasă. Mărirea taxei este lucrul la care ne gândim. Este o discuţie complicată şi ea se va purta”, a spus acesta.

Veste proastă pentru toţi românii: Taxa TV ar putea creşte

Stelian Tănase a menţionat că apar diverse reglementări care, în ultima vreme, sunt „împotriva” instituţiei pe care o conduce. El a menţionat, în acest sens, decizia Curţii Constituţionale care va avea ca efect, probabil, reducerea cu o treime a încasărilor SRTv pe anul 2014. „Este vorba de faptul că firmele vor plăti numai pentru un singur abonament, chiar dacă au o mie de televizoare. Aici putem să discutăm o formulă, dacă nu facem un abonament mai consistent, care să cuprindă faptul că are o mie de televizoare şi nu doar un abonament normal, care este preţul a două ţigări”, a mai spus Stelian Tănase.

Preşedintele Comisiei pentru cultură a Senatului, Georgică Severin, i-a spus lui Stelian Tănase că va fi dificilă majorarea taxei TV, chiar cu 2-3 lei, mai ales într-un an electoral şi în condiţiile existenţei mai multor nemulţumiri faţă activitatea acestei televiziuni.

Potrivit raportului de activitate al SRTv pe 2011, taxa TV, principala sursă de finanţare a activităţii televiziunii (peste 70% din buget), a fost redusă pentru persoane fizice, de la 4,5 lei la 4 lei, încă din anul 2003, şi nu a mai fost niciodată indexată. În prezent, în România este percepută una dintre cele mai mici taxe TV dintre ţările Uniunii Europene, aceasta fiind de 4-5 ori mai mică decât taxele TV din Serbia, Polonia, Grecia, Slovacia şi de 8 ori mai mică decât cea din Cehia.