Taxarea bogaților lumii ar aduce peste 250 de miliarde de dolari la bugetul internațional. Cum s-ar putea aplica impozitul pe marile averi

Guvernele lumii vor să facă front comun împotriva evaziunii fiscale impunând o nouă taxă minimă globală pentru miliardari, care se estimează că va aduce la buget o sumă de 250 de miliarde de dolari.

23 oct. 2023, 20:39
Taxarea bogaților lumii ar aduce peste 250 de miliarde de dolari la bugetul internațional. Cum s-ar putea aplica impozitul pe marile averi
Taxarea bogaților lumii ar aduce peste 250 de miliarde de dolari la bugetul internațional. Cum s-ar putea aplica impozitul pe marile averi

Taxarea bogaților lumii ar aduce peste 250 de miliarde de dolari la bugetul internațional. Guvernele lumii vor să lupte împreună împotriva combaterii evaziunii fiscale impunând o nouă taxă minimă globală pentru miliardari, după cum reiese dintr-un nou studiu publicat de către Observatorul Fiscal al Uniunii Europene.

Citește și: Apare o nouă taxă pentru pacienții care ajung în spitalele de stat. Schimbări în sistemul de sănătate românesc

Taxe noi pentru miliardari

În cazul în care va fi aplicată această taxă pe venit pentru persoanele catalogate drept miliardari, aceasta va fi echivalentul a doar 2% din averea de aproape 13.000 miliarde de dolari deținută de către un număr de 2.700 de miliardari pe plan internațional. La momentul de față, impozitul nu este destul de mare, comparativ cu alte persoane cu venituri mai modeste. Afaceriștii își păzesc averile prin punerea banilor în tot felul de companii-scoică tocmai pentru a nu plăti impozit pe venit.

„În opinia noastră, aceasta este dificil de justificat deoarece riscă să submineze sustenabilitatea sistemelor fiscale şi acceptabilitatea socială a impozitării”, a declarat directorul Observatorului Fiscal, Gabriel Zucman.

Instituţia estimează că impozitul personal pentru miliardarii din SUA este aproape de 0,5% şi la un nivel zero în Franţa, ţară cu o fiscalitate ridicată. Sporirea inegalităţilor legate de avere în unele ţări alimentează solicitările ca cei mai bogaţi cetăţeni să suporte mai mult din povara fiscală deoarece finanţele publice sunt afectate de sumele cheltuite în timpul pandemiei, de îmbătrânirea populaţiei şi de necesităţile uriaşe de finanţare pentru tranziţia climatică.

În bugetul SUA pe 2024 sunt incluse planuri de a impune o taxă minimă de 25% pentru cei mai bogaţi 0,01% din cetăţeni, dar s-a renunţat la propunere, autorităţile fiind preocupate de ameninţările privind oprirea finanţării administraţiei federale a SUA şi termenele limită pentru alte finanţări.

Implementarea taxării miliardarilor lumii este un plan greu de pus în practică în viitorul apropiat, dar Observatorul Fiscal dă ca exemplu succesele înregistrate de guverne privind sfârşitul secretului bancar şi reducerea oportunităţilor pentru corporaţii de a muta profiturile în ţări cu o fiscalitate scăzută. Lansarea din 2018 a schimbului automat de informaţii bancare a redus ponderea bogăţiei deţinute în paradisurile fiscale. Un acord din 2021 între 140 de ţări va limita capacitatea multinaţionalelor de a reduce nivelul impozitării mutând profiturile în alte ţări, prin stabilirea unui prag minim de impozitare a corporaţiilor de 15% de anul viitor.

„Ceva ce mulţi oameni credeau că e imposibil ştim acum că poate fi de fapt realizat. Următorul pas logic este aplicarea acestei logici miliardarilor, şi nu doar multinaţionalelor”, a explicat Zucman, care a dat asigurări că în absenţa unor eforturi internaţionale extinse în vederea impunerii unei taxe minime pentru miliardari, „o coaliţie de ţări entuziaste ar putea fi în fruntea adoptării unor astfel de măsuri”.

Citește și: Taxa neașteptată pe care a fost nevoită să o plătească o turistă româncă aflată în Turcia: „Mi se pare enorm de mult, dar fiecare cu nebuniile lui”