Taxe mai mari la facultățile din România. Sumele pe care studenții sunt nevoiți să le plătească

Se măresc taxele la majoritatea universităților din țară. Studenții admiși pe locurile cu taxă vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar.

06 mart. 2023, 08:23
Taxe mai mari la facultățile din România. Sumele pe care studenții sunt nevoiți să le plătească

Taxe mai mari la facultățile din România. Unele universități cresc tariful cu 300 de lei pe an, în timp ce altele au taxe mai mari cu 1500 de lei. Principala explicație venită din partea reprezentanților facultăților este scumpirea utilităților. Mărirea taxelor se va aplica doar noilor studenți pentru ca cei care studiază deja să nu se vadă în situația de a renunța la studii.

Taxe mărite la facultățile din România

Spre exemplu, la Facultatea de Teatru și Film din cadrul UBB din Cluj tariful anual de studii pentru cei admişi la locurile cu taxă va creşte de la 5000 de lei la 6500 de lei.

Citește și Angajări urgente. Nu se cere facultate, iar salariul ajunge la 2.200 de euro net /lună. Orele suplimentare se plătesc separat

„Creşterea acestor taxe, fireşte că este corelată în primul rând cu transformările din societate, cu creşterea facturilor de utilităţi. O taxă şcolara are menirea de acoperi costurile de şcolarizare a unui cetăţean şi n-ar trebui să înţelegem taxa ca fiind generatoare de profit”, a declarat Claudiu Turcuș, Prodecan Facultatea de Teatru și Film UBB.

Taxa la Facultatea de Drept din Cluj, spre exemplu, ajunge de la 3600 la 5000 de lei. Rata abandonului a ajuns acolo la 20%. De cele mai multe ori părinţii sunt cei care plătesc taxa studenţilor.

Citește și Angajări pe bandă rulantă. S-a dat liber la concursuri. Nu trebuie să ai facultate, salariul atractiv, tichete de masă şi vouchere de vacanţă!

La Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași taxa va fi majorată cu cel mult 20%. Studenţii care se vor înscrie anul viitor la facultăţile de Litere, de Istorie sau de Biologie vor plăti mai mult cu 300, respectiv 500 de lei.

Universitatea Transilvania din Brașov va creşte taxele din toamnă doar pentru studenţii de la medicină: cu o mie de lei.