Ministra Afacerilor Externe, Oana Țoiu, anunță noi taxe pentru românii care se află în Diaspora, având în vedere necesitatea aducerii mai multor bani la bugetul de stat.
Oana Țoiu vizează în mod special taxarea anumitor servicii consulare, însă se pronunță pentru menținerea gratuității celor privind actele de identitate, ceea ce a stârnit nemulțumiri în coaliția de guvernare.
„Ca să reușim să păzim și să protejăm gratuitatea unor servicii pe care eu consider că trebuie să le asigurăm românilor din diaspora, chiar dacă nu toate țările fac asta, mi se pare extrem de important să reușim ca orice cetățean român, oriunde s-ar afla, să aibă acces gratuit la actele de identitate, certificatele de naștere ale copiilor care se nasc în afara teritoriului României”, a declarat Țoiu pentru Digi24.
Totuși, consideră ministra, ar fi necesar ca plata unei traduceri autorizate sau a unei procuri să fie contracost, ceea ce ar duce la colectarea unor bani ce pot fi reinvestiți în procesarea mai rapidă a cererilor românilor.
„Trebuie să găsim soluții să păstrăm gratuitate acestor servicii. Eu consider că parte din această soluție este, de exemplu, ca un cetățean străin, când are nevoie de o traducere autorizată sau are nevoie de o procură, să plătească pentru serviciul respectiv, ca un român.
Oamenii au nevoie, în multe dintre cazuri, de servicii decente și rapide. Ar prefera să plătească un preț decent pentru serviciul respectiv, dar să nu fie nevoie să aștepte luni de zile ca să aibă acces la el”, arată Oana Țoiu.
Ministra susține că vrea ca serviciile esențiale dintre cetățenii din Diaspora și statul român să fie gratuite, însă arată necesitatea generării de resurse care să îmbunătățească celelalte servicii și să reducă timpii de așteptare.
„Miza ar fi să protejăm gratuitatea serviciilor esențiale între cetățeni și statul român. Avem nevoie să putem să generăm resurse prin venituri care sunt similare cu taxe sau servicii plătite
Citește și : Plafonul de 12 salarii pentru concedieri este neconstituţional
O să clarificăm și o să scoatem în transparență propunerea. Important este că protejăm serviciile esențiale și vrem să ne asigurăm că ducem cât mai mult dintre resursele dobândite spre îmbunătățirea celorlalte servicii”, transmite Oana Țoiu.