Taxe și impozite dublate în acest oraș din România! Motivul pentru care cetățenii trebuie să platească atât de mult

Un scandal între liderii politici ai acestui oraș din România a ajuns să se răsfrângă asupra cetățenilor. Locuitorii urmează să se confrunte cu taxe de două ori mai mari. Iată despre ce este vorba.

28 dec. 2023, 09:15
Taxe și impozite dublate în acest oraș din România! Motivul pentru care cetățenii trebuie să platească atât de mult
Taxe și impozite

Într-un oraș din România, autoritățile locale au luat decizia de a institui cele mai ridicate taxe și impozite. Totul a fost generat de un scandal politic. Locuitorii vor fi afectați financiar, fiind nevoiți să plătească mai mult în 2024. Situația are loc în municipiul Bacău, unde primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu a retras de pe ordinea de zi un proiect de hotărâre privind stabilirea valorii taxelor și impozitelor locale.

Citește și: Ce taxe va plăti fiecare român de la 1 ianuarie 2024. Cum vor fi afectaţi cetăţenii: „Vor fi mai puţini bani!”

Desigur, acest proiect, care prevedea o creștere de 14% a taxelor, nu a ajuns să fie supus votului. Totul a survenit în urma unei propuneri din partea opoziției, care susținea reducerea unor taxe și impozite, având în vedere colectarea scăzută la nivel local. Ultima zi în care se putea stabili nivelul taxelor și impozitelor locale pentru anul 2024 a fost miercuri, 27 decembrie.

„Este o problemă care ține de colectarea taxelor. Executivul, de la începutul mandatului, nu a reușit să colecteze ceea ce și-a propus. Ca să mărim taxele și impozitele, trebuie să venim în fața cetățeniloR. Să le spunem că am colectat tot și că mai avem nevoie de bani. Pe de altă parte, bani sunt, municipiul a terminat ultimii doi ani cu excedent bugetar”, a transmis unul dintre politicienii din opoziție, avocatul Gigi Nucu Candet, potrivit Adevărul.

Potrivit informațiilor furnizate, primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu s-a arătat iritat de propunerea de reducere a taxelor. Ca rezultat, acesta a hotărât să retragă proiectul de pe ordinea de zi. Astfel, în concluzie, se preconizează o majorare a taxelor locale.

„Ca să putem avea servicii publice de calitate, trebuie să avem și bani. Orice om întreg la cap știe că acestea costă”, a precizat primarul municipiului Bacău.

Astfel, se vor implementa nivelurile maxime stabilite de Codul Fiscal, ajustate conform prevederilor legislative în vigoare. Conform legii, această măsură ar trebui să intre în vigoare în anul fiscal viitor, în cazul în care hotărârea privind stabilirea taxelor și impozitelor nu este adoptată cu cel puțin trei zile lucrătoare înainte de încheierea exercițiului bugetar.

Viceprimarul din Bacău, Cristian Ghingheș, a indicat că, în urma deciziei primarului, se anticipază o dublare a nivelului taxelor.

„Dacă primarul își menține decizia de retragere a proiectului, vom avea de-a face cu o dublare a taxelor și impozitelor. La imobilele persoanelor juridice vom avea de la 0,1 la 0,2, la apartamente pentru persoane fizice, impozitul se majorează de la 0,8, va fi 1,3 . Consider că această retragere de pe ordinea de zi este iresponsabilă dar și în afara legii”, susține viceprimarul Cristian Ghingheș, pentru sursa menționată.

Citește și: Duna Aszfalt înregistrează progrese impresionante în construcția celui mai spectaculos pod peste Dunăre din Ungaria