Taxe și impozite mai mari pentru angajații din România, din 2023. Guvernul a decis modificarea Codului Fiscal

În ciuda perioadei de criză, respectiv a sărăcirii accelerate a românilor, cetățenii trebuie să plătească taxe și impozite mai mari. Klaus Iohannis a promulgat legea, în prag de 2023.

22 dec. 2022, 18:31
Taxe și impozite mai mari pentru angajații din România, din 2023. Guvernul a decis modificarea Codului Fiscal

Legea privind taxarea contractelor part-time a trecut de Parlament, votată en-fanfare de deputații și senatorii din coaliția de guvernare, PSD și PNL. Astfel, românii vor trebui să plătească impozite raportate la contractele cu normă întreagă, deci full-time, indiferent dacă au angajamente încheiate pentru patru – part-time sau două ore.

Practic, în noul Cod Fiscal va fi introdusă o suprataxare a contractelor cu jumătate de normă.

Este vorba despre o prevedere care face parte din Ordonanța 16 de modificare a Codului Fiscal, emisă de Guvernul Nicolae Ciucă în luna august 2022, votată de Camera Deputaților. Pe 16 noiembrie s-a emis o lege privind această ordonanță. A fost atacată partea cu supraimpozitarea contractelor part-time în zona Curții Constituționale, iar pe 14 decembrie, Curtea Constituțională a decis ca această prevedere este legală și trebuie aplicată.

Astfel, proiectul se va aplica de la 1 ianuarie 2023. Este proiect foarte controversat, având în vedere faptul că inflația a ajuns la 17%, iar potrivit estimărilor specialiștilor prețurile pentru produsele de bază au crescut deja cu 40%. În plus, 35% din populație este cu risc crescut de sărăcie.

 

Semnal de alarmă pentru angajați. Lăcomia Guvernului lasă românii fără locuri de muncă

 

În opinia economistului Adrian Negrescu, această măsură este un puternic de alarmă pentru angajați și oamenii de afaceri din România. Practic, din cauză lăcomiei Guvernului, se vor pierde din nou locuri de muncă, a avertizat expertul.

„Acum sunt 1,1 milioane de contracte din care jumătate nu au în spate o plată de taxe integrală, deci sunt contracte afectate de această supraimpozitare. Eu estimez undeva între 200 – 300.000 de contracte care vor fi afectate de această decizie.

Dincolo de femeile de serviciu, cazul prezentat cam de toată lumea, vă mai prezint și cazul mamelor, femeile care stau cu copiii acasă și care-și permiteau să se ducă la serviciu 2 – 3 ore maxim pe zi. Și pentru aceste doamne va interveni această problemă și probabil vor rămâne fără acele locuri de muncă parțiale pe care le aveau.

E o decizie fără cap și coadă, fără un studiu de impact.

Dacă până acum la o oră de activitate plăteai 119 lei taxe, din 1 august plătești 1.083 lei taxe valoare valabilă și pentru două ore.

Nu are nicio logică economică, niciun fel de fundament dincolo de suspiciunea autorităților că mulți oameni de afaceri înceatcă să facă evaziune pe zona asta de muncă raportând mai puține ore de activitate decât prestează ei sau angajații lor. Problema putea fi rezolvată prin autorități care să facă controale”, a declarat Adrian Negrescu, pentru B1 TV.