Taxe şi impozite mai mari pentru români. Noi scumpiri de la 1 august

Săptămâna decisiva pentru noile taxe. Guvernul adopta modificările aduse Codului Fiscal care vin printre altele cu noi scumpiri la tutun, alcool si băuturi carbogazoase, dar si cu impozite mai mari și TVA majorat.

10 iul. 2022, 10:15
Taxe şi impozite mai mari pentru români. Noi scumpiri de la 1 august

Codul Fiscal va fi modificat din nou. Lista modificărilor stabilite de Coaliţia de guvernare urmează a fi aprobate într-o şedinţă de guvern săptămâna viitoare. Unele dintre noile taxe vor intra în vigoare de la 1 august, altele vor fi amânate pentru 2023.

„Proiectul de ordonanţă de urgenţă care vizează modificarea Codului fiscal vizează ajustări care sunt în concordanţă cu angajamentele asumate de România în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în programul de guvernare, dar şi în ceea ce priveşte statutul de membru al NATO, „în sensul asigurării resurselor necesare înzestrării Armatei române” şi pentru îmbunătăţirea securităţii naţionale în contextul războiului din Ucraina” a afirmat ministrul Finanţelor.

Citeşte şi: ANAF pune tunurile pe români. Lucian Heiuş: „Peste 71.000 contribuabili sunt în situaţia de a li se face sesizări penale”

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a declarat că nu este vorba despre eliminarea de facilităţi destinate companiilor, ci mai degrabă despre „eliminarea de excepţii”.

„Eu nu le-aş zice eliminarea de facilităţi, ci mai degrabă eliminarea de excepţii, pentru că o parte dintre ele sunt excepţii şi ne-am angajat prin PNRR, precum şi în întâlnirile pe care le-am avut cu reprezentanţii organismelor internaţionale de profil ca aceste excepţii să fie eliminate şi să ajungem în sfârşit la o aplicare unitară a prevederilor legale în domeniul fiscal”, a explicat el.

La locuinţe se va aplica un TVA de 5% doar pentru o locuinţă până la plafonul de 600.000 de lei (120.000 euro), dar şi până în 80 mp2 utili. 

În privinţa impozitului pe tranzacţii imobiliare la persoane fizice, se excludere deducerea de 90.000 de euro/imobil vândut şi se trece la impozitare de 1% pentru o locuinţă mai mare de 3 ani şi impozit 3% pentru imobile de până în 3 ani, cu excepţia moştenirilor.

Citeşte şi: Peste 88 de kilograme de pâine și doar 64 de kilograme de carne a mâncat un român în 2021 – statistică INS

Coaliţia a decis şi eliminarea cotei forfetare pentru impozitul pe venit din chirii. Astfel, impozitul pe proprietate va fi pe grila notarială şi nu se mai face diferenţă intre persoana fizică vs persoană juridică. Se va face o clasificare pe rezidenţiale şi nerezidential, iar pe rezidenţial, impozitul va fi 0,1-0,2%, în timp ce pe nerezidenţiale va fi de 1 – 1,3%.

Pentru microîntreprinderi, s-a decis o reducere a plafonului de 500.000 euro, limitarea detinerii controlului pentru maxim 3 microinterprinderi, limitarea obiectului de activitate, cel puţin un angajat. Dividendele cresc de la 5 la 8% şi se elimină scutirile pentru companiile de stat şi pensiile private.

În privinţa PFA-urilor, s-a stabilit scăderea plafonului de la 100.000 de euro la 25.000 euro/anual.

Coaliţia a decis şi impozitarea jocurilor de noroc, cu 40% din orice câştig, dar se va face o analiză privind modalitatea de impozitare la nivel UE pentru a avea un model în acest sens.

În agricultură şi construcţii, s-a stabilit scăderea palfonului de la 30.000 lei la 10.000 lei pentru facilităţi fiscale.

În plus, s-a decis şi limitarea beneficiilor salariale impozitate favorabil la 33%, din veniturile anuale.

Pentru veniturile extra salariale, sub 6 salarii minime brute nu se aplică contribuţii, între 6 şi 12 salarii minime brute – contribuţiile vor fi pentru 6 salarii minime, între 12 si 24 salarii minime brute, se vor aplica contribuţii cât pentru 12 salarii minime iar peste 24 salarii minime brute, contributii ca pentru 24 de salarii minime.

Cu cât se scumpesc ţigările şi băuturile alcoolice

Majorarea accizelor pentru alcool şi băuturi alcoolice se va face începând cu 1 august 2022. Se propune creşterea nivelului accizei totale pentru ţigarete, de la 563,97 lei/1.000 ţigarete la 594,97 lei/1.000 ţigarete, precum şi adoptarea unui nou calendar de creştere graduală a nivelului accizei totale pentru ţigarete, ţinând cont de necesitatea respectării legislaţiei unionale în domeniul produselor din tutun, securizarea veniturilor bugetare şi asigurarea predictibilităţii fiscale necesară sectorului.

„În vederea respectării cerinţei prevăzute la art. 10 alin. (2) din Directiva 2011/64/UE şi pentru a fi evitată declanşarea acţiunii în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor (infringement) împotriva ţării noastre, se propune creşterea nivelului accizei totale pentru ţigarete, începând cu 1 august 2022, de la 563,97 lei/1.000 ţigarete la 594,97 lei/1.000 ţigarete, precum şi adoptarea unui nou calendar de creştere graduală a nivelului accizei totale pentru ţigarete ţinând cont de necesitatea respectării legislaţiei unionale în domeniul produselor din tutun, securizarea veniturilor bugetare şi asigurarea predictibilităţii fiscale necesară sectorului. Ţinând cont că potrivit art. 343 alin. (5) din Codul fiscal, acciza specifică pentru ţigarete se determină pe baza preţului mediu ponderat de vânzare cu amănuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem şi al accizei totale, precum şi faptul că începând cu data 1 august 2022 va creşte nivelul accizei totale pentru ţigarete, se impune actualizarea nivelului accizei specifice pentru ţigarete. În ceea ce priveşte procentul legal al accizei ad valorem aplicat asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, se propune diminuarea acestuia cu un punct procentual pe an, începând cu 1 august 2022, astfel că acesta va fi de 10% în anul 2025. Se propune majorarea cuantumului accizei minime pentru ţigarete datorate, de la de 97% din nivelul accizei totale pentru ţigarete la 100% din nivelul accizei totale pentru ţigarete prevăzut în anexa nr. 1”, se spune în Nota de fundamentare care însoţeşte proiectul.