Taximetriştii ameninţă cu proteste: Dacă PMB nu va prelungi contractele, şoferii vor organiza un protest

Președintele Asociației pentru Drepturile Taximetriștilor Independenți (ADTI), Viorel Radu, a declarat miercuri că, în cazul în care nu va fi prelungit, prin act adițional, contractul de atribuire în gestiune delegată a serviciului public local de transport în regim de taxi tuturor operatorilor cărora le-a fost atribuit acest serviciu public în 2009, reprezentanții ADTI dar și ai altor organizații profesionale vor organiza o acțiune de protest pe 7 septembrie.

10 aug. 2016, 16:43
Taximetriştii ameninţă cu proteste: Dacă PMB nu va prelungi contractele, şoferii vor organiza un protest

„Legea nu se aplică în momentul de față. (…) Dacă nu se va găsi o soluție legală pentru a ne fi prelungite contractele pe aceeași perioadă cu valabilitatea autorizațiilor, noi pe data de 7 septembrie vom ieși în stradă și vom denunța toate aceste abuzuri și le vom aduce și la cunoștința altor autorități ale statului”, a precizat  Viorel Radu.

El a făcut aceste afirmații în urma unei întâlniri cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, la sediul PMB, întâlnire la care au participat și reprezentanții patronatelor din domeniul taximetriei și al transportului rutier de persoane.

Potrivit lui Viorel Radu, edilul general și-a manifestat disponibilitatea de a rezolva problemele enunțate, dar a menționat că în cadrul întâlnirii nu au ajuns să fie prezentate toate dificultățile cu care se confruntă membrii asociației, notează Agerpres.

Președintele ADTI a spus că o nouă întâlnire va avea loc săptămâna viitoare.

„Legea este foarte clară în acest sens: contractele sunt valabile pe durata valabilității autorizațiilor. Atâta timp cât autorizațiile sunt valabile, contractele — din punctul nostru de vedere și al legii — sunt valabile. Drept pentru care ei trebuie să ne elibereze un act adițional, pentru următorii cinci ani, la contractele existente”, a subliniat el.

Viorel Radu a menționat că în cadrul întâlnirii cu primarul general s-a convenit înființarea unei comisii care, în termen de 30 — cel mult 90 de zile, să rezolve o parte din probleme enunțate, în special stabilirea unui regulament cadru.

„Personal aș putea spune că nu am reușit să discutăm problemele importante cu care noi acum ne confruntăm și anume: pirateria, munca la negru, concurența neloială, care nouă, pur și simplu, ne-a distrus afacerile. Suntem falimentari, iar unii sunt în pragul falimentului. Pur și simplu, ne-au distrus afacerile în care noi am investit, cu largul concurs al autorităților. E adevărat, nu putem să o acuzăm pe doamna primar, dânsa este nouă în funcție și tocmai de aceea am dorit să îi aducem la cunoștință și dumneaei acest lucru. Ne bucurăm că și-a arătat disponibilitatea să le trateze serios și să găsească o rezolvare. Această comisie este un prim pas”, a mai precizat el.

Președintele ADTI a declarat că din comisie ar urma să facă parte reprezentanți ai Primăriei din cadrul direcțiilor juridic, economic, transporturi, ai Poliției locale, dar și ai organizațiilor profesionale și patronale.

„Siguranța cetățenilor este pusă în pericol, pentru că există pe piață indivizi care își inscripționează mașina „taxi”, iar cetățenii au impresia că e un taxi legal, autorizat și au încredere să circule cu el, când de fapt e un taxi pirat. Iar aceștia nu sunt mulți. Sunt foarte puțini. Îi găsim noaptea prin zonele centrale și prin tot Bucureștiul, dar nimeni nu le face nimic. Noi am reclamat acest lucru și nu am apucat să discutăm acest subiect cu doamna primar, o să îl discutăm în cadrul comisiei. Dar o să încerc în cadrul întâlnirii de săptămâna viitoare să îl aduc la cunoștință, pentru a fi luate măsuri imediate”, a mai spus el.