Taxiurile zburătoare vor deveni realitate în patru ani. Hyundai anunţă punerea lor în funcţiune în 2025

Hyundai va încerca să pună în funcțiune primele taxiuri zburătoare pe aeroporturile SUA din 2025, a declarat José Muñoz, CEO-ul din America de Nord al gigantului sud-coreean. Pe piața emergentă a mobilității aeriene urbane se vorbeşte că în Europa ar putea fi puse în funcţiune mai devreme, cu ocazia JO 2024, de la Paris.

16 iun. 2021, 11:19
Taxiurile zburătoare vor deveni realitate în patru ani. Hyundai anunţă punerea lor în funcţiune în 2025

Liderul industriei auto din Coreea de Sud, Hyundai Motors Group, lucrează pentru a accelera finalizarea proiectului său de taxi zburător pentru piața din SUA. Un anunț pe această temă a fost făcut de directorul general al filialei nord-americane Hyundai, José Muñoz, la conferința Mașina Viitorului din 2021, găzduită de agenția de știri Reuters, 14 și 15 iunie.

Intervievat de Reuters, Muñoz nu a exclus că Hyundai sa ar fi pregătită să lanseze servicii de taxi aerian pe principalele aeroporturi americane în 2025, cu trei ani mai devreme decât se aștepta. „Vedem această piață ca o oportunitate semnificativă de creștere„, a declarat José Muñoz, adăugând că este „foarte încrezător” în dezvoltarea acestor tehnologii.

Muñoz a mai spus că Hyundai ar dori să ofere serviciile sale de vehicule zburătoare nu numai pentru transportul clienților, ci și pentru livrările comerciale, și să dezvolte o întreagă infrastructură în jurul acestui tip de mobilitate. Morgan Stanley estimează că piața potențială totală (TAM, piața totală adresabilă) pentru mobilitatea aeriană urbană ar putea ajunge în 2040 la un trilion de dolari (aproximativ 824,5 miliarde de euro) cu o creștere ulterioară de până la 9 trilioane de dolari (7.400 miliarde de euro) până în 2050.

Citeşte şi Apple suspendă negocierile cu Hyundai şi Kia pentru a construi o maşină autonomă după ce informaţia a ajuns în presă

Pentru a gestiona divizia de mobilitate aeriană urbană (UAM), care are un buget de 1,5 miliarde de dolari (1,2 miliarde de euro), Hyundai şi-a asigurat serviciile inginerului Jaiwon Shin, care a lucrat timp de 30 de ani pentru NASA, mai scrie Reuters. Astfel, colosul industrial sud-coreean a decis, de asemenea, să stabilească un parteneriat cu Uber. Rezultatul acestei cooperări: un concept de taxi aerian Hyundai S-A1a, care a fost dezvăluit publicului larg în 2020 la Consumer Electronics Show (CES), din Las Vegas. Este un prototip de aeronavă cu decolare și aterizare verticală (eVTOL), cu o viteză de croazieră de 290 km/h, la o altitudine cuprinsă între 300 și 600 m și capabil să parcurgă până la 100 km. Hyundai S-A1a va avea şofer şi patru locuri pentru pasageri.

În afară de Hyundai, conferința Car of the Future 2021 a reunit şi alți actori majori din sectorul vehiculelor zburătoare, incluzând aici General Motors, Toyota Motor Corp, Daimler AG și Geely, companii care își dezvoltă propriile proiecte în domeniu.

Citeşte şi Premieră mondială, Honda a obţinut autorizaţia pentru sistemul de conducere autonomă avansată nivel 3