Te-ai săturat de jobul tău? Tot ce trebuie să ştii despre RECONVERSIA PROFESIONALĂ

Din cauza lipsei oportunităţilor de angajare, a salariilor nesatisfăcătoare sau pur şi simplu a intervenţiei monotoniei la locul de muncă, din ce în ce mai mulţi români optează pentru reconversie profesională. RomaniaTV.net îţi oferă toate informaţiile necesare în cazul în care te gândeşti să-ţi schimbi profesia.

24 mart. 2014, 09:12
Te-ai săturat de jobul tău? Tot ce trebuie să ştii despre RECONVERSIA PROFESIONALĂ

În România, reconversia profesională este din ce în ce mai practicată fie de către persoanele care au trecut de vârsta tinereţii şi nu-şi mai găsesc job în domeniile în care au experienţă, fie de tineri fără experienţă.

„În ultima perioadă în România reconversia este practicată în special de: persoanele care au trecut de o anumită vârstă şi nu se mai pot angaja în domeniul în care au experienţă considerabilă datorită restructurărilor, persoanele sub 30 ani care au urmat studii superioare şi nu au experienţa necesară pentru angajare (inclusiv la pozitiile entry-level se cere in ultima perioada experienta de practica sau internship), persoane care au urmat studii care nu mai corespund dorinţelor lor de dezvoltare a carierei”, a declarat pentru RomaniaTV.net Anca Bucur, manager agenţie recrutare Flow Human Capital.

Anca Bucur, specialist în resurse umane, oferă cinci modalităţi prin care îţi poţi schimba profesia.

1. Identificarea domeniilor în care există oportunităţi de angajare şi înscrierea la cursuri de calificare

„Ύn ultimii ani, domeniul vânzăƒrilor este predilect pentru reconversie, deoarece sistemul de plată este în general bazat pe comision. În acest caz, angajatorii sunt mai deschiși în a angaja persoane care nu au experiență în domeniul respectiv, deoarece costul salariului este mai mic pe o poziție entry-level (comisionele fiind principalul instrument de motivare).

Pentru cursurile de vânzări costurile sunt în general mici, în funcție și de instituția de formare aleasă. Pentru vânzări contează mai puțin cursurile, cât abilitățile personale și capacitatea de convingere. Este mai ușor ca persoanele să se pregătească urmărind materiale gratuite disponibile pe internet, cursuri online șamd.

ANOFM pune la dispoziția șomerilor în mod gratuit cursuri, în cele mai variate domenii. Totuși, multe dintre aceste cursuri nu vizează întotdeauna meseriile căutate pe piață muncii (de exemplu, cursurile de operator introducere validare și prelucrare date, ospătar, instalator, operator calculator, inspector resurse umane, agent pază)”, a explicat Anca Bucur.

CITEŞTE ŞI Cum să-ţi echilibrezi viaţa personală cu viaţa profesională

2. Recalificarea prin începerea unui program de studiu într-un domeniu nou şi aplicarea la locuri de muncă de nivel începător în acest domeniu.

„Problematica este data de faptul că salariul este foarte mic pentru pozitii entry-level şi angajatorii sunt retincenţi în angajarea unei persoane peste 30 ani într-o asemenea poziţie. Apare în cazul lor întrebarea legitimă dacă în cazul în care angajatul va avea o oportunitate de angajare în meseria anterioară, va pleca sau nu din companie”, spune managerul agenţiei Flow Human Capital.

CITEŞTE ŞI O româncă a găsit jobul IDEAL. Colindă prin lume şi este PLĂTITĂ pentru asta

3. Activităţi independente de tip freelancer (în special în domeniul IT) 

4. Activităţi independente pe internet, bloguri, promovări online pentru diverse companii, distribuire reclame.

5. Activităţi de promovare şi distribuire a produselor cosmetice

Domeniile în care se fac cele mai multe angajări şi care nu presupun calificări prealabile sunt call center-urile, companiile care fac cercetări de piaţă, companiile care se ocupă cu recuperarea creanţelor şi companiile de asigurări.

O reconversie profesională de succes întâlnim în cazul unui bărbat trecut de 40 de ani care a activat mulţi ani în domeniul privat în zona de achiziţii echipamente IT şi care, în prezent, este blogger şi distribuitor independent de produse cosmetice. La fel şi un român de 28 de ani cu studii superioare în domeniul economic a lucrat ca freelancer în zona de webdesign, iar apoi s-a angajat într-o companie de IT.