Te cerţi des cu partenerul de viaţă? Iată câteva efecte negative asupra copilului tău

Toate familiile au discuţii în contradictoriu. "Ciocniri" verbale despre cine trebuia să scoată rufele din maşina de spălat sau să ducă gunoiul sunt comune în cele mai multe cupluri. Problemele apar însă atunci cînd unele conflicte se intensifică şi pierzi controlul situaţiei.

RomaniaTV.net
22 aug. 2012, 05:45
Te cerţi des cu partenerul de viaţă? Iată câteva efecte negative asupra copilului tău

Nu toti copiii resimt imediat efectele negative ale unei discutii pe tonalitati „inalte” intre mami si tati, dar atunci cand acestea devin o regula sau unele dintre ele dureaza multsi par sa nu se mai termine niciodata, abia atunci apar efecte negative asupra sanatatii mentale si emotionale a copiilor – efecte ce nu tin cont de statutul social, economicsau cultural al familiei respective.

Adultii deseori detin controlul asupra conflictelor dintre ei; s-au mai certat, stiu ca aceste certuri nu duc la ceva prea devastator pentru ei; unii si-au format chiar un mod detrai din a se mai ciondani un pic si a-si elibera tensiunile de peste zi astfel. Dar, din pacate, multi omit sau chiar nu stiu ce inseamna aceste scene pentru sanatateaemotionala a copilului din preajma.

Iata in continuare principalele efecte negative pe care scandalurile dintre parinti le au asupra copilului care asista la ele:

Efect negativ nr 1: Copilul poate sa nu stie sa se descurce intr-o situatie conflictualaPoate fi in regula sa te mai ciondanesti ocazional in fata copilului pe subiecte minore ca miza. Pe cine pacalim? Nu traim intr-o lume perfecta. Cand ele apar, discutiile din familie pot fi o ocazie de a-i arata copilului cum se comunica si cum sa invete si el sa gestioneze un conflict verbal cu cineva. Poti fi un model pentru el folosind mai degraba argumente constructive decat distructive in timpul conflictului. Arta de a avea opinii diferite de cineva consta in a incerca sa ramai calm, respectuos, sa gestionezi problema si sa iti sustii punctul de vedere chiar daca asta poate insemna sa iei pentru un timp distanta fata de cel cu care te certi, ca sa nu escaladeze emotiile intr-o cearta cumplita. Cand va certati in fata copilului, neaparat sa va cereti scuze unul altuia la sfarsit si tot in fata lui sa va si impacati. Daca nu veti face asa, copilul nu va invata sa stapaneasca situatiile conflictuale din viata sa.

Citeşte continuarea pe sfatulparintilor.ro