Te temi să călătoreşti cu avionul? Lecţii de SUPRAVIEŢUIRE în cazul unui accident aviatic

Recentul accident al avionului companiei Asiana Airlines, având la bord peste 300 de pasageri şi care s-a făcut scrum la aterizare pe aeroportul internaţional din San Francisco, a arătat că o asemenea catastrofă aviatică nu este neapărat mortală şi că sunt şanse să scape toată lumea sau aproape toată lumea, în cazul respectiv numai două adolescente din China pierzându-şi viaţa.

12 iul. 2013, 06:14

Statisticile realizate de americani arată că numai unul din 1,2 milioane de zboruri sfârşeşte printr-un accident aviatic. Ben Sherwood, autorul cărţii „The Survivors Club – The Secrets and Science That Could Save Your Life” („Clubul Supravieţuitorilor, Secretele şi ştiinţa care îţi pot salva viaţa”, n.r.) şi preşedinte al postului ABC News, susţine că probabilitatea ca un accident de avion să se producă este aproape zero şi că există şase reale să scapi cu viaţă până şi din cel mai groaznic accident.

„Poţi să zbori cu avionul în fiecare zi în următorii 164.000 de ani şi să nu ai niciun accident „, a afirmat convingător Sherwood. Iar dacă totuşi se întâmplă, în fiecare dintre noi stă puterea de a se salva. Un alt expert, profesorul Ed Galea, care a petrecut peste 25 de ani de viaţă studiind cum reacţionează oamenii în cazul unui dezastru, a ajuns la concluzia că ultimele secunde înainte de prăbuşirea unui avion sunt cele mai importante. „Eşti singurul care răspunde de viaţa ta. Dacă ştii ce ai de făcut, ai mai multe multe şanse să supravieţuieşti”, a spus el.

Sherwood recomandă câteva reguli pe care oricine ar trebui să le ştie înainte de a se urca într-un avion:

1. Oricât de greu ar fi de crezut,  rata de supraviţuire în cazul unui accident de avion este de 95,7%. E bine să vă amintiţi în astfel de momente că probabilitatea de supravieţuire este, deci, foarte mare.

2. Aveţi doar 90 de secunde pentru a ieşi dintr-un avion care a luat foc. Orice secundă în plus înseamnă că flăcările vor ajunge înăuntru şi vor înghiţi tot.

3. „Plus 3 – minus 8”, aceasta însemnând minutele de la decolare şi cele înainte de aterizare, când trebuie să fiţi în stare de vigilenţă. Sunt minutele „critice” în care se produc aproximativ 80% dintre accidententele aviatice. Nu luaţi pastile de somn, nu vă scoateţi pantofii, nu ascultaţi muzică şi nu dormiţi în aceste intervale, ci păstraţi-vă starea de vigilenţă maximă pentru a putea reacţiona prompt dacă se produce vreun accident.

4. Faceţi un plan de acţiune. Ţineţi minte unde se află ieşirile de urgenţă şi număraţi rândurile de scaune care vă despart de acestea. Gândiţi-vă şi cum aţi putea să ieşiţi dacă accesul la acestea ar fi blocat. Locurile din primele cinci rânduri de la ieşirea de urgenţă a avionului oferă cele mai multe şanse de supravieţuire a pasagerilor care le ocupă.

5. Cu cât sunteţi mai „subţiri”, cu atât vă strecuraţi prin spaţii mai înguste,  iar cu cât sunteţi mai sănătoşi şi mai agili, cu atât vă mişcaţi mai repede şi veţi ieşi mai iute din avion.

6. Nu intraţi în panică! Panica este duşmanul supravieţuirii. Încercaţi să vă păstraţi calmul, şi concentraţi-vă pe planul de salvare de urgenţă şi pe instrucţiunile date de personalul de zbor. În asemenea situaţii, numai 10% dintre oameni sunt în stare să gândească clar. Ascultaţi-i şi urmaţile instrucţiunile!

7.Există şi „planul B”. Nu căutaţi doar o ieşire de urgenţă care poate să fie cea mai aglomerată. Gândiţi-vă şi la a doua.

Citeşte şi: Miracole aviatice: Cele mai spectaculoase accidente de avion din care au scăpat toţi pasagerii

8. Nu ignoraţi instructajul pregătitor pe care îl face personalul de zbor de fiecare dată când urcaţi în avion. Chiar dacă o ştiţi pe dinafară, ascultaţi-o din nou, cu atenţie. Conţine informaţii vitale. Asiguraţi-vă că le-aţi înţeles. 

9. Purtaţi încălţăminte confortabilă în timpul zborului. Vă ţine picioarele mai odihnite şi puteţi să vă mişcaţi mai uşor. Pe cât posibil, purtaţi încălţăminte din piele naturală. În caz de incendiu, nu ia foc repede.

10. Evitaţi consumul de alcool în timpul zborului. În felul acesta vă păstraţi luciditatea şi veţi reacţiona prompt şi eficient în caz de pericol. De asemenea, luaţi poziţia recomandată de personalul de zbor (centura, plierea corpului cu capul spre genunchi, etc.) pentru a nu suferi fracturi sau lovituri mortale în cazul unei prăbuşiri, la impactul avionului cu solul.

11. Ignoraţi bagajul de mână în cazul unui accident. Şi o „comoară” dacă transportaţi în el, aceasta nu are mai multă importanţă decât viaţa.

12. Încercaţi să staţi în primele cinci rânduri de scaune înaintea unei ieşiri de urgenţă. Nu sunt dovezi evidente despre vreo zonă „foarte sigură” a unui avion, fiecare accident este diferit şi afectează părţi diferite ale aparatului de zbor. Totuşi, contează cât de aproape sunteţi de o ieşire de urgenţă.

Citeşte şi: Lumea văzută din cabina piloţilor. Fotografii supranaturale realizate la peste 10.000 m înălţime

13. În cazul în care călătoriţi cu familia, discutaţi despre ceea ce va trebui să facă fiecare dacă se va produce un accident. Veţi fi mai bine pregătiţi pentru a salva întreaga familie.

14. Amintiţi-vă că supravieţuirea nu constă doar în abilitate fizică, ci şi în antrenamentul mintal. În cazul unui accident nu vă permiteţi să aveţi niciun moment de ezitare. Pregătiţi-vă pentru orice, fiţi gata să săriţi şi peste scaune dacă e nevoie sau să vă târâţi pe culoar sau orice altceva pentru a ajunge la uşa de ieşire în caz de pericol.