Teamă la „Suwałki gap”: „Ruşii ar putea veni oricând. Să ne ucidă în paturile noastre”

Teamă la "Suwałki gap". Stefan Bilas, în vârstă de 68 de ani, spune că îi aude uneori pe ruși. Poate fi zgomotul tancurilor care acoperă cotcodăcitul blând al găinilor din curtea din fața casei sale sau, mai des, vâjâitul elicopterelor de atac.

26 iun. 2022, 21:17
Teamă la „Suwałki gap”: „Ruşii ar putea veni oricând. Să ne ucidă în paturile noastre”
Teamă la "Suwałki gap"

Teamă la „Suwałki gap”. Bilas, fiul unui ucrainean strămutat cu forța în zonă de sovietici în 1947, în cadrul Operațiunii Vistula, încercarea lui Iosif Stalin de a degermaniza teritoriul aflat sub controlul său, s-a născut și a crescut în acest sat polonez, Rudziszki, unde singurul drum de 63 de case se termină la o poartă închisă spre o pădure. Intrarea este interzisă. Străinii din sat nu au voie nici măcar să meargă pe jos până la casa lui Bilas.

Acest lucru se datorează faptului că acei copaci marchează locul unde se oprește Polonia și unde începe exclava de 15.000 km pătrați Kaliningrad, situată la Marea Baltică. Mica casă albă a lui Bilas este ultima de pe drum, la aproximativ 50 de metri de poartă.

Citeşte şi: Rusia a bombardat un centru de cercetare nucleară VIDEO

Teamă la „Suwałki gap”

Pădurea – adâncă de doar 100 de metri, dar deasă și înaltă – acoperă aproape toate acțiunile. Pentru că, deși Bilas și soția sa, Halina, în vârstă de 65 de ani, și vecinii lor, Henryka Wolodzko, în vârstă de 63 de ani, și Jan Wolodzko, în vârstă de 67 de ani, îi pot auzi pe ruși, nu-i pot vedea. Și nici nu vor să îi vadă.

Mă gândesc la asta în fiecare zi„, spune Bilas, dând pe gât încă un pahar. „Ar putea veni oricând. Să ne ucidă în paturile noastre„. „Ce cred eu despre ei?„, spune el, luând un exemplar al unei biografii în limba poloneză a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. „Ar fi mai bine să nu spun„, mai spune el, potrivit The Guardian.

Acesta este teritoriul „Suwałki Gap”, acea fâșie de pământ în jurul graniței dintre Polonia și Lituania, care este traversată la vest de ruși și la est de Belarus, țară prietenoasă cu Kremlinul.