Țeapa uriașă care circulă acum printre români. Ce trebuie să faci când primești acest SMS

Care este escrocheria care a început să facă victime printre români. Totul pornește de la un SMS care îți propune o ofertă de lucru.

18 aug. 2023, 16:47
Țeapa uriașă care circulă acum printre români. Ce trebuie să faci când primești acest SMS
Țeapa uriașă care circulă acum printre români. Ce trebuie să faci când primești acest SMS

Există o țeapă care s-a propagat printre români în ultima perioadă. Fii pe fază dacă primești acest SMS. Infractorii trimit prin intermediul aplicațiilor de mesagerie sau sms un anunț prin care sunt prezentate oportunități de angajare sau de investiţii ce promit câştiguri rapide, avertizează vineri Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC). Specialiştii DNSC le explică utilizatorilor că nu ar fi recomandat să creadă orice ofertă venită pe mail, sms, platorme de mesagerie sau social media.

Citește și: Ţi se face pielea de găina! Abia azi s-a aflat! Ce i-a spus Elodia în ultimul SMS trimis catre Cioacă! La ora 14.30 i-a scris ASTA

„Ofertele legitime de angajare nu vin prin mesaje simple de la persoane străine şi necesită un proces de recrutare mai complex şi mai îndelungat decât o simplă conversaţie pe platforme de mesagerie. Evitaţi furnizarea de date sensibile – date personale, date de autentificare sau date financiar-bancare – în cazul în care vă sunt solicitate explicit prin astfel de mesaje nesolicitate”, arată reprezentanţii DNSC.

Aceştia spun că, dacă o ofertă pare prea bună ca să fie adevărată, trebuie să verificaţi existenţa ei pe canalele oficiale de comunicare ale companiei în cauză.

„De cele mai multe ori atacatorii se folosesc de imaginea unor branduri cu reputaţie pentru a păcăli utilizatorii, astfel că trebuie să fiţi atenţi la domeniul site-ului vizitat. Fiţi răbdători şi vigilenţi atunci când întâlniţi astfel de şi analizaţi cu atenţie detaliile, în special textul. Lipsa diacriticelor ar fi un prim indiciu. În plus, de cele mai multe ori, atacatorii vor folosi instrumente de traducere automată a textului din limba lor nativă, astfel că veţi identifica lesne greşeli gramaticale, de sintaxă sau de exprimare, pentru că acel text nu este adaptat la rigorile limbii”, susţin specialiştii.

Conform acestora, cei care au oferit date financiare sau date de card în urma accesării unor astfel de link-uri pe social media trebuie să ia imediat legătura cu banca pentru blocarea cardului şi monitorizarea tranzacţiilor din cont. Cei care au suferit pagube trebuie să depună o plângere la Poliţia Română şi să notifice Directoratul la 1911.

Citește și: Deea Maxer, SMS pentru Cristi Brancu în timp ce Dinu Maxer vorbea despre divorţul lor