Teatrul Naţional din Bucureşti, factură la gaze de peste 200.000 de euro pe o singură lună

Teatrul Naţional din Bucureşti a plătit o factură pentru consumul de gaze naturale în luna decembrie 2021 aproape un milion de lei, adică peste 200.000 de euro.

27 ian. 2022, 14:19
Teatrul Naţional din Bucureşti, factură la gaze de peste 200.000 de euro pe o singură lună

Suma plătită de Teatrul Național din București este de 996.212,03 lei, adică de 7,5 ori mai mare decât în decembrie 2020 când a achitat 133.359 lei. Potrivit reprezentanţilor instituţiei de cultură, consumul lunar a crescut cu aproape 9%, de la aproximativ 1.097 MWh la 1.198 MWh, relatează Profit.ro.

De asemenea, în noiembrie 2021, TNB a plătit pe gaze peste 516.000 lei, la un consum de aproape 760 MWh. Factura lunii noiembrie 2020 fusese de mai puţin de 70.000 lei, pentru un consum doar ușor mai redus, de 711 MWh.

În decembrie 2021, Teatrul Naţional a plătit pe gaze un preț de circa 832 lei/MWh, față de 121,5 lei/MWh în decembrie 2020, adică de aproape 7 ori mai mare.

Citeşte şi: EXCLUSIV Ce se întâmplă cu românii care nu plătesc facturile uriaşe la energie. Gheorghe Piperea: Riscul să fie executaţi silit sau chiar evacuaţi din casă este foarte mare

Teatrul Naţional din Bucureşti, factură la gaze de peste 200.000 de euro pe o singură lună. În lunile următoare ar putea plăti şi mai mult

Pentru lunile ianuarie și februarie 2022, Teatrul Național București a achiziționat gaze de pe Bursa Română de Mărfuri, la un preț și mai ridicat, de aproape 900 lei/MWh.

Potrivit sursei citate, Teatrul Național București se aprovizionează cu gaze prin intermediul BRM de peste tre ani, din noiembrie 2018, precum multe alte instituții de stat, în conformitate cu Legea achizițiilor publice.

„TNB a recurs la această modalitate de achiziție deoarece, la procedura organizată prin SICAP în anul 2018, s-a prezentat un singur ofertant, a cărui ofertă financiară a fost mai mare decât valoarea estimate de autoritatea contractantă. Acest lucru a condus la anularea procedurii respective. Reluarea procedurii prin intermediul SICAP necesita o perioadă de timp prea mare pentru a asigura continuitatea contractării. Procedura organizată de BRM, pe lângă faptul că e legală, a putut fi organizată în timp scurt și a funcționat în spiritual concurenței libere pe piață, fapt care a condus în următorii 3 ani la scăderea accentuată a prețului pe MWh”, au declarat reprezentanții Teatrului Naţional, conform Profit.ro.

Pe de altă parte, aceștia pun recenta creștere explozivă a cotațiilor pe seama „liberalizării prețurilor la gaze naturale, penuriei de gaze în piață și lipsei de reglementare/intervenție din partea autorităților de stat”.

Multe instituții culturale se confruntă cu mari probleme în achitarea facturilor la energie și gaze sau chiar în încheierea de contracte de furnizare, după scumpirile galopante din ultimele luni, cum ar fi Muzeul Peleș, Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca sau Biblioteca Națională.

Prin ordonanţa de urgenţă publicată pe 20 ianuarie, Guvernul a inclus pe lista entităților care beneficiază de plafonarea prețurilor la energie și gaze și instituțiile publice de cultură și așezămintele culturale aflate în subordinea autorităților administrației publice centrale și locale. Ulterior, printr-o altă OUG, adoptată pe 25 ianuarie, plafonarea a fost extinsă la aproape toți consumatorii noncasnici, notează sursa citată.

Prețurile finale plafonate pentru noncasnici sunt echivalentul a 370 lei/MWh la gaze naturale și 1.000 lei/MWh la energie electrică.

Citeşte şi: Şedinţă de Guvern pentru a corecta Ordonanţa de Urgenţă privind compensarea facturilor la energie, la o zi de la aprobare. Ce se modifică