Teheranul ameninţă că poate să acţioneze „în mod imprevizibil” la politicile „imprevizibile” ale SUA

Teheranul poate acţiona ''în mod imprevizibil'' ca răspuns la politicile ''imprevizibile'' ale SUA sub preşedinţia lui Donald Trump, a avertizat miercuri ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif, potrivit Reuters. 

21 aug. 2019, 11:19
Teheranul ameninţă că poate să acţioneze „în mod imprevizibil” la politicile „imprevizibile” ale SUA

”Imprevizibilitatea reciprocă va conduce la haos. Preşedintele Trump nu se poate aştepta ca el să fie imprevizibil, iar alţii să fie previzibili”, a spus Zarif într-un discurs rostit la Institutul pentru studii internaţionale privind pacea de la Stockholm (SIPRI).

”Arabii din Golf nu pot realiza securitate în regiune prin cheltuirea a miliarde de dolari pentru achiziţionarea de arme occidentale. Nicio prezenţă militară străină în Golf nu poate împiedica insecuritatea”, a adăugat oficialul iranian.

Washingtonul încearcă să pună bazele unei coaliţii internaţionale în Golf pentru a apăra navele comerciale care traversează strâmtoarea Ormuz, punct de trecere strategic pentru comerţul mondial de petrol, în urma unor atacuri atribuite Iranului de SUA.

Citeşte şi Petrolierul iranian reţinut în Gibraltar a ridicat ancora

Ideea SUA pentru această ”misiune de securitate maritimă” în Golf este ca fiecare ţară să-şi escorteze militar navele comerciale cu sprijinul armatei americane, care asigură supravegherea aeriană a zonei şi comandamentul operaţiunilor.

Începând din luna mai, tensiunile au escaladat între SUA şi Iran, după acţiuni de sabotaj şi atacarea unor nave în Golf şi distrugerea unei drone americane de Teheran. Situaţia s-a agravat după sechestrarea în Golf a trei petroliere străine de Iran, printre care o navă sub pavilion britanic, în mai puţin de o lună.