Tehnologii antiterorism folosite pentru urmărirea suspecţilor de coronavirus. Aceştia vor fi monitorizaţi prin telefonul mobil

Guvernul israelian a aprobat folosirea unor măsuri neconvenţionale de urmărire a populaţiei, în contextul pandemiei de coronavirus.

17 mart. 2020, 11:13
Tehnologii antiterorism folosite pentru urmărirea suspecţilor de coronavirus. Aceştia vor fi monitorizaţi prin telefonul mobil

Guvernul israelian a luat act de aprobările Procuraturii Geenerale şi a dat undă verde folosirii acestor metode de către poliţie şi sub supravegherea Ministerului Justiţiei. Măsurile fără precedent vor permite urmărirea telefoanelor mobile pentru a supraveghea deplasările celor infectaţi, însă se precizează că măsura va avea limite în ceea ce priveşte durata şi felul în care sunt folosite informaţiile colectate.

Tehnologia era folosită până acum de Shin Bet (serviciul de securitate internă), în acţiunile de combatere a terorismului.

Citeşte şi Ford Craiova trimite 6.000 de angajaţi în şomaj tehnic, din cauza epidemiei de coronavirus. Renault închide şi ea mai multe uzine

Chiar guvernul de la Ierusalim a recunoscut că măsurile luate sunt destul de drastice. „Măsurile presupun un anumit grad de încălcare a intimităţii acestor persoane, pentru a putea afla cu cine au intrat în contact după ce s-au îmbolnăvit şi ce au făcut înainte de a contracta virusul. Este un instrument eficient pentru a localiza virusul şi a-l izola, în loc să izolăm întreaga ţară„, a spus Benjamin Netanyahu.

Autoritatea israeliană pentru Protecţia Intimităţii s-a opus aprobării acestei măsuri, considerând-o extremă, iar liderul partidului pacifist Meretz, Nitzan Horowitz, a cerut anularea ei. „A urmări, a ţinti şi a supraveghea cetăţenii cu ajutorul bazelor de date şi a tehnologiei sofisticate se poate transforma într-o gravă încălcare a intimităţii şi libertăţilor civile de bază”, şi acesta este motivul pentru care astfel de demersuri „sunt interzise în ţările democratice„, a denunţat Horowitz.