Teleconferinţă între Putin, Poroşenko, Hollande şi Merkel. Liderii denunţă „întreruperi ale armistiţiului”

Putin, Poroșenko, Hollande și Merkel au purtat o teleconferinţă prin care au denunțat "întreruperi ale armistițiului" din Ucraina.

19 feb. 2015, 13:00
Teleconferinţă între Putin, Poroşenko, Hollande şi Merkel. Liderii denunţă „întreruperi ale armistiţiului”

„Întreruperile survenite în ultimele zile în cadrul regimului de încetare a focului” în Ucraina au fost „denunțate” în cadrul unei teleconferințe care a avut loc joi între președintele Franței, Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel, președinții Ucrainei, Petro Poroșenko, și Rusiei, Vladimir Putin, potrivit unui comunicat al Palatului Elysee, citat de AFP.

Aceste convorbiri telefonice au avut loc la o zi după preluarea controlului de către rebelii proruși asupra orașului Debalțevo, nod feroviar strategic care a fost abandonat miercuri de armata ucraineană, în urma asaltului insurgenților. În cadrul convorbirilor, președintele ucrainean Petro Poroșenko a spus că preluarea controlului asupra Debalțevo contravine acordului de pace, potrivit Reuters.

Ofensiva a pus la grea încercare armistițiul instaurat în noaptea de sâmbătă spre duminică, în conformitate cu acordul de la Minsk, încheiat cu o săptămână în urmă între Kiev și rebeli.

Potrivit comunicatului, ‘reprezentanții OSCE trebuie să se întâlnească cu părțile în teren pentru a pune în aplicare rapid’ măsurile decise prin acordul de la Minsk de la 12 februarie. În același timp, miniștrii de externe din cele patru țări, care fac parte din așa-numitul format Normandia de negocieri asupra Ucrainei, ‘vor avea discuții’ joi ‘pentru a defini modalitățile mecanismului de supervizare’ prevăzut de acest acord.

O sursă diplomatică franceză a indicat că ar putea avea loc o reuniune zilele viitoare la Paris, pentru a ‘face ca entorsele constatate să nu ducă la o ruptură a acordului’ de la Minsk. ‘Următoarele săptămâni vor fi critice’, a adăugat aceeași sursă.

Ofensiva separatiștilor, care vine să completeze câștigurile lor militare, a slăbit acordul de încetare a focului, instituit în noaptea de sâmbătă spre duminică. Semnat la 12 februarie, în urma unor negocieri-maraton la Minsk între liderii german, francez, rus și ucrainean, acordul de la Minsk prevede, între altele, încetarea focului și retragerea armelor grele.