Telefonul care nu mai trebuie încărcat niciodată ar putea deveni realitate! Ce este bateria nucleară

Telefonul care nu mai trebuie încărcat niciodată ar putea deveni realitate datorită unei tehnologii folosite deja pentru dispozitivele spațiale. Este vorba despre o baterie care rezistă timp de 50 de ani, fără să aibă nevoie de încărcare sau de întreținere.

13 ian. 2024, 23:39
Telefonul care nu mai trebuie încărcat niciodată ar putea deveni realitate! Ce este bateria nucleară
Telefonul care nu mai trebuie încărcat niciodată ar putea deveni realitate!

Telefonul care nu mai trebuie încărcat niciodată ar putea deveni realitate! În urmă cu câteva zile, compania chineză Betavolt a prezentat o nouă baterie care poate genera energie electrică timp de 50 de ani.

Citește și Trucuri care optimizează durata de viață a bateriei telefonului. Trebuie să le afle toată lumea

Telefonul care nu mai trebuie încărcat niciodată ar putea deveni realitate!

Reprezentanții startup-ului chinez au subliniat că aceasta este prima din lume care realizează „miniaturizarea bateriilor bazate pe energia atomică”, într-o baterie care conține 63 de izotopi nucleari.

Bateria de debut, BV100, este mai mică decât o monedă și măsoară 15 x 15 x 5 mm. Aceasta produce 100 de microwați de electricitate și are o tensiune de 3V.

„Bateria cu energie atomică dezvoltată de Betavolt este absolut sigură, nu are radiații externe și este potrivită pentru utilizarea în dispozitive medicale precum stimulatoare cardiace sau inimi artificiale în corpul uman”, a transmis compania chineză într-un comunicat de presă.

Cât despre siguranța utilizatorilor, compania susține că bateria în miniatură nu va lua niciodată foc sau nu va exploda din cauza impactului datorită configurației sale stratificate. Mai mult, cei care au realizat-o spun că aceasta poate funcționa și la temperaturi extreme, cuprinse între -60 și 120 de grade Celsius.

„După perioada de degradare, izotopii de nichel 63 devin un izotop stabil al cuprului, care este neradioactiv și nu reprezintă nicio amenințare sau sursă de poluare pentru mediu. Prin urmare, spre deosebire de bateriile chimice existente, bateriile nucleare nu necesită procese costisitoare de reciclare”, au subliniat cei de la Betavolt.

În prezent, produsul este în stadiu pilot și va fi produs în serie, au anunțat reprezentanții companiei care nu au făcut publică vreo dată a lansării pe piață sau a momentului în care produsul ar fi disponibil pentru cumpărare.

Specialiștii Betavolt au dezvăluit că până în 2025 intenționează să lanseze o baterie capabilă să producă un watt de putere.

„Bateriile nucleare betavoltaice dezvoltă o abordare tehnologică complet diferită, generând curent electric prin tranzitarea prin semiconductoare a particulelor beta (electroni) emise de sursa radioactivă de nichel -63. Pentru a face acest lucru, echipa de oameni de știință de la Betavolt a dezvoltat un semiconductor de diamant unic, cu un singur cristal, care are o grosime de doar 10 microni, plasând o foaie de nichel -63 cu o grosime de 2 microni între două convertoare de semiconductor de diamant.

Energia de descompunere a sursei radioactive este transformată într-un curent electric, formând o unitate independentă. Bateriile nucleare sunt modulare și pot fi compuse din zeci sau sute de module independente și pot fi utilizate în serie și paralel, astfel încât se pot fabrica baterii de diferite dimensiuni și capacități”, au subliniat reprezentanții Betavolt.

„Dacă politicile o vor permite, bateriile cu energie atomică pot face ca un telefon mobil să nu fie niciodată încărcat, iar dronele care funcționează acum doar 15 minute pot zbura continuu.

Potrivit rapoartelor, bateriile de energie atomică sunt baterii fizice, nu baterii electrochimice. Densitatea de energie este de peste 10 ori mai mare decât a bateriilor ternare cu litiu. 3.300 de megawați-oră pot fi stocați în 1 gram de baterii. Nu va lua foc sau nu va exploda ca răspuns la presare extremă sau împușcare.

Deoarece generează electricitate în mod automat timp de 50 de ani, bateria nu pune problema numărului de cicluri de încărcare – o baterie electrochimică are în medie 2.000 de încărcări și descărcări. Generarea de energie a bateriilor de energie atomică este stabilă și nu se va modifica din cauza mediului și a sarcinilor dure”, se mai arată în comunicatul companiei chineze.

Citește și Cum să prelungești durata bateriei la smartphone. Trei trucuri pe care ar trebuie să le știe orice utilizator de iPhone sau Android