Telescopul spaţial Hubble şi-a reluat operaţiunile obişnuite, după repararea unuia dintre giroscoapele sale

Telescopul spaţial Hubble şi-a reluat operaţiunile sale obişnuite, cu trei giroscoape pe deplin funcţionale, la sfârşitul zilei de vineri şi a finalizat primele sale observaţii ştiinţifice în cursul zilei de sâmbătă, au anunţat cercetătorii de la NASA, citaţi luni de Xinhua.

RomaniaTV.net
29 oct. 2018, 13:25
Telescopul spaţial Hubble şi-a reluat operaţiunile obişnuite, după repararea unuia dintre giroscoapele sale

Inginerii americani au reuşit să repare un giroscop de rezervă care înlocuise un giroscop defect în urmă cu trei săptămâni, a precizat NASA într-un comunicat.

Totuşi, acel giroscop – componentă esenţială cu rol în orientarea aparatului şi asigurarea stabilităţii în timpul fotografierii – oferea telescopului Hubble rate de rotaţie mult prea mari în comparaţie cu cele actuale, obţinute după reparaţie.

Săptămâna trecută, echipa care coordonează operaţiunile telescopului spaţial, au transmis comenzi prin care i-au cerut lui Hubble să efectueze mai multe manevre şi să alterneze giroscoapele între mai multe moduri operaţionale, fapt care a eliminat cu succes blocajul apărut între componentele din interiorul acelui giroscop, au precizat specialiştii de la NASA.

Inginerii americani au monitorizat şi au testat apoi giroscopul prin intermediul unor manevre suplimentare, pentru a-i asigura stabilitatea.

Până vineri seară, Hubble a finalizat cu succes manevrele necesare pentru realizarea primelor sale observaţii ştiinţifice şi a colectat pentru prima dată astfel de date după defecţiunea apărută pe 5 octombrie.

Cu o durată de funcţionare prevăzută iniţial la 15 ani, telescopul spaţial Hubble a contribuit la realizarea unor descoperiri ştiinţifice majore în ultimii 28 de ani. Specialiştii se aşteaptă ca telescopul să continue să facă astfel de descoperiri şi în deceniul următor.

Lansat pe 24 aprilie 1990 de către naveta Discovery, Hubble a fost plasat pe orbită la 570 de kilometri de Terra. Până în prezent, telescopul a realizat numeroase imagini cu Sistemul Solar, Calea Lactee şi galaxii îndepărtate.

Amânată de trei ori până acum, lansarea puternicului telescop spaţial James Webb Space, care ar trebui să îl înlocuiască pe Hubble, este prevăzută pentru martie 2021.