Televiziunea Animal Planet HD, difuzată de la 1 decembrie de UPC

Compania de telecomunicaţii UPC a anunţat, joi seară, pe pagina sa de Facebook, că va difuza în premieră în România, gratuit toată luna decembrie, televiziunea Animal Planet HD, anunţul fiind făcut în contextul în care RCS&RDS a scos din grilele sale toate canalele Discovery.

RomaniaTV.net
30 nov. 2012, 15:24
Televiziunea Animal Planet HD, difuzată de la 1 decembrie de UPC

„Dragi fani curioşi ai UPC, din decembrie vă oferim cea mai extinsă grilă de documentare – 20 canale (avem şi toate cele 8 canale ale Discovery Networks) (…). De la 1 decembrie avem în grilă Discovery ID, iar în premieră pentru România vom lansa Animal Planet HD. Iar partea cea mai bună este că oferim vizionare liberă în decembrie pentru toţi cei care sunt şi care doresc să vină în reţeaua noastră”, se spune în mesajul UPC.

Televiziunea Animal Planet HD face parte din portofoliul companiei Discovery Communications. Animal Planet HD are o grilă diferită de postul Animal Planet, la rândul său distribuit în prezent în România.

Animal Planet HD este unul dintre cele mai mari canal HD de gen din lume. Canalul a fost lansat în Statele Unite ale Americii pe 1 septembrie 2007, iar din 2009 este disponibil şi în Europa. Televiziunea emite 24 de ore din 24.

Contraofensiva declanşată de UPC România pentru atragerea de noi clienţi vine în contextul în care operatorul de cablu concurent RCS&RDS a scos, joi seară, de pe reţelele sale de cablu (care au aproximativ două milioane de abonaţi, n.r.) toate canalele operate de compania Discovery Networks, inclusiv Discovery Channel. Decizia RCS&RDS a venit după ce, pe 23 noiembrie, compania de telecomunicaţii a scos Discovery Channel şi de pe reţeaua sa de satelit Digi (care are aproape un milion de abonaţi, n.r.).

RCS&RDS a scos, joi seară, din pachetul de bază de pe reţelele de cablu televiziunile Discovery Channel şi Animal Planet, în locul acestora fiind incluse History Channel, post care se afla până atunci în pachetul suplimentar al operatorului de telecomunicaţii, dar şi televiziunea BBC Entertainment.

Totodată, RCS&RDS a scos, joi seară, posturile TLC, Discovery Science şi ID Investigation Discovery (toate aflate în portofoliul companiei Discovery), care se regăseau într-un pachet suplimentar în reţelele de cablu ale companiei de telecomunicaţii, pentru care abonaţii plătesc o sumă suplimentară de 7 lei, faţă de abonamentul la pachetul de bază.

Pe de altă parte, RCS&RDS a transmis, joi seară, într-un e-mail adresat abonaţilor săi, că televiziunile „Digi Animal World şi BBC Entertainment vor înlocui Animal Planet şi Discovery Channel, care ies din grilă la 1 decembrie”. În momentul difuzării acestei ştiri, televiziunea Digi Animal World nu apare în pachetul de bază al reţelelor de cablu RCS&RDS.

Scoaterea canalelor Discovery din reţelele de cablu ale RCS&RDS s-a produs în câteva ore, pe parcursul serii de joi, înainte cu o zi ca acordul de retransmisie între Discovery şi RCS să expire (acordul expiră pe 30 noiembrie).

Preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Răsvan Popescu, a declarat vineri dimineaţă, pentru MEDIAFAX, că RCS&RDS nu a avut aprobarea Consiliului să scoată din grilele de cablu canalele Discovery, cazul urmând să fie analizat în prima şedinţă a CNA de săptămâna viitoare, care ar putea avea loc marţi.

Potrivit articolului 74, alineatul 3 din Legea audiovizualului, „distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului”. Aceeaşi lege prevede că în astfel de cazuri CNA poate aplica sancţiuni cuprinse între 10.000 de lei şi 200.0000 de lei.

Scoaterea canalelor Discovery de pe reţelele de cablu ale RCS a fost confirmată, joi, în jurul orei 21.30, pe pagina de Facebook a televiziunii Discovery Channel: „În acest moment, RCS&RDS a început să elimine canalele Discovery din grila sa de programe, ignorând protestele voastre şi încercările noastre de a ajunge la o înţelegere. Dar nu ne vom opri aici. Dacă vreţi să urmăriţi canalele Discovery, aveţi alternative. Canalele noastre sunt prezente în ofertele tuturor celorlalţi operatori de cablu, printre care UPC, Romtelecom, Focus Sat sau AKTA”.

Prezentă pe piaţa românească din 1992, UPC este una dintre cele mai mari companii de comunicaţii prin cablu din România, furnizând servicii de televiziune prin cablu şi prin satelit, internet de mare viteză şi telefonie fixă digitală. Operatorul are peste 1,14 milioane de clienţi (cablu şi satelit) în 200 de oraşe medii şi mari.

UPC România este afiliată la UPC Broadband, divizia europeană a grupului Liberty Global, una dintre cele mai mari companii de comunicaţii prin cablu din lume.