Tema unui elev din Iaşi, corectată greşit de profesor, a devenit viral pe Facebook. „Ce să-i răspund, domnule învăţător?”

Un elev din clasa a doua, de la Colegiul Național "Mihai Eminescu" din Iași, a fost corectat şi punctat cu calificativ "Satisfacator", deși răspunsurile sale din caiet erau corecte. Ionel Tarnoveski, tatăl copilului, a postat pe Facebook o fotografie cu textul scris de copil în care, potrivit părintelui, învăţătorul i-a corectat cuvântul ”patinoar”, scris de elev, cu "patinuar", formă greşită. De asemenea, învăţătorul i-ar fi rectificat şi despărțirea în silabe a cuvântului ”derdeluș”, deși era corectă. 

RomaniaTV.net
05 mart. 2019, 07:34
Tema unui elev din Iaşi, corectată greşit de profesor, a devenit viral pe Facebook. „Ce să-i răspund, domnule învăţător?”

„Iași, 2019 – Colegiul Mihai Eminescu

David a ajuns acasă și s-a dus direct la dex-ul cel mare și greu (nu ăla on-line), pe care-l răsfoim de multe ori, la partidele de Scrabble – m-a întrebat,
Tati, eu unde am greșit, nu înțeleg ?

Ce să-i răspund, domnule învățător, de la clasa a II-a B ?

Am încercat totuși să-mi lămuresc copilul, că trăim într-o țară în care ne dorim și luptăm zi de zi, „să apună pe vecie acest sUare întunecos cu tot cu patinUarele ce ne scufundă, încet încet, într-un neant …”, a scris tatăl elevului pe Facebook. 

 

Mădălina Tarnoveski, mama elevului, a povestit într-un comentariu pe Facebook că „Propozițiile au fost alcătuite de copil pe baza unor imagini. Exprimarea este una de copil de clasa a II-a. (…) În a doua propoziție este un pleonasm (destul de des întâlnit în rândul copiilor, dar nu numai). Se pare că domnul învățător nu l-a sesizat…i-a atras atenția cuvântul „patinoar”…acolo greșeală colosală!! :)”.

Mama copilului a povestit că a fost ulterior „în vizită la domnul învățător”.

„I-am expus problema, iar dânsul m-a invitat ironic să consult dicționarul. Să râd sau să plâng? (…) Mă așteptam la o așa replică din partea dumnealui, așa că i-am arătat și fotografii din dicționar (DEX). Moment în care a început să se fâstâcească. Nu mi-a dat o explicație. Fie era momentul în care avea o revelație, fie mă credea pe mine „o cauză pierdută”.”, a completat mama elevului. 

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Iași, profesor Sabina Manea, a declarat, pentru Newsweek România, că instituția pe care o reprezintă a primit o sesizare pe marginea acestui subiect și că, în acest moment, face verificări asupra veridicității evenimentelor.

Directoarea Colegiului Mihai Eminescu, profesor Gabriela Săndulescu, a afirmat că a auzit despre postare şi că urmează să aibă o discuție cu învăţătorul Spiridon Andrieş.

„Suntem în faza de verificări printr-o procedură internă, să vedem ce este adevărat și ce nu este. Părinții nu au venit la noi să ne sesizeze. Este prima dată când ne confruntăm cu așa ceva. Despre domnul învățător vă pot spune că are o experință impresionantă”, a afirmat Săndulescu, portrivit Newsweek.

Învățătorul elevului se numește Spiridon Andrieș, are gradul I și, în 2007, a fost coatuorul volumului „Limba şi literatura română: exerciţii formative şi probe de evaluare pentru clasa a III-a: curriculum extins” (Editura Optima, Iași).