Temperatura ideală pe care trebuie să o ai în casă. În fiecare cameră trebuie să fie un anumit număr de grade

Cu cât vremea se răcește mai tare, cu atât românii se întreabă dacă să dea sau nu drumul la căldură. Ceea ce nu mulți știu este că fiecare cameră din locuință trebuie să aibă o anumită temperatură pentru ca locuitorii să aibă parte de confort termic.

18 oct. 2023, 14:40
Temperatura ideală pe care trebuie să o ai în casă. În fiecare cameră trebuie să fie un anumit număr de grade
Temperatura ideală pe care trebuie să o ai în casă. În fiecare cameră trebuie să fie un anumit număr de grade

Temperatura din locuință este foarte importantă pentru confortul oamenilor. Sezonul rece se apropie, iar românii deja se gândesc la momentul când vor da drumul la căldură, pentru că gradele din termometre nu mai țin cu ei. Însă nu mereu temperatura setată artificial are efectul sperat, ci ba din contră.

Citește și: Cât consumă, de fapt, un aparat de aer condiționat. Cu cât temperatura setată este mai mică, cu atât factura la energie este mai mare

Temperatura ideală pe care trebuie să o ai în casă, în funcție de cameră

Când vine iarna, în casă ar trebui să ai o temperatură nici prea scăzută, dar nici prea crescută. Cel mai bine ar fi ca nivelul de căldură să fie situat în jurul valorii de 20-25 de grade. În urma unor experimente realizate de cercetătorii din domeniu, s-a ajuns la concluzia că ideal ar fi ca în casă să fie temperatura de 21°C.

Vara, în schimb, mulți sunt puși în situația de a porni aerele condiționate, lucru ce umflă facturile la electricitate, urmare nu foarte plăcută a câtorva momente de răcoare. Dacă alegem să le pornim, este necesar să încercăm să păstrăm o temperatură de 20 de grade.

Dacă locuiești la bloc și stai la ultimul etaj, poți seta termostatul între 18-20 de grade, valoare care să fie uniformă în toată casa. Experții au dezvăluit care sunt temperaturile ideale pentru fiecare cameră:

  • Living: 20-22°C
  • Dormitor: 16-19°C
  • Bucătărie: 18-20°C
  • Baie: 22-24°C
  • Hol: 15-18°C
  • Cămară: 15-18°C
  • Bibliotecă: 20-22°C

Experții vin cu precizări și susțin că aceste valori sunt standard pentru persoanele care stau acasă și sunt active. Dacă ești în mare parte plecat, poți seta temperaturile cu câteva grade mai puțin decât cele redate mai sus.

Uneori, temperaturile pot avea un impact și asupra somnului. Experții sunt de părere că încăperile răcoroase contribuie într-un mod pozitiv la o noapte de odihnă profundă. Din acest motiv, ar trebui ca temperatura să fie în jurul valorii de 16-22 de grade. O valoare ridicată ne poate afecta capacitate de concentrare.

Pentru copii și sugari, temperatura ideală a camerei în timpul somnului ar trebui să fie cuprinsă între 16-24°C. În schimb, dacă temperatura din cameră nu este setată corespunzător poți ajunge să suferi de insomnii. De asemenea, setarea unei temperaturi potrivite ajută și la economisire, pentru că nu se va pierde căldură degeaba.

Citește și: Cum porneşti corect centrala termică. La ce temperatură de afară trebuie să-i dai drumul