Temperatura optimă pentru fiecare cameră din casă. Câte grade trebuie să ai în dormitor pentru un somn odihnitor

Nivelul de umiditate și cel al temperaturii din interior sunt doi factori care contribuie masiv la obținerea unei stări de spirit pozitive, la un corp sănatos și la o odihnă satisfăcătoare.

27 iul. 2022, 12:51
Temperatura optimă pentru fiecare cameră din casă. Câte grade trebuie să ai în dormitor pentru un somn odihnitor

Cu toții ne dorim în locuința noastră o temperatura constantă și agreabilă, pe scurt răcoare în timpul verii și menținerea căldurii pe cât de mult cu putință pe timpul iernii.

Temperatura optimă din casă ne oferă un confort mai ales în zilele călduroase de vară.  Cercetătorii au studiat comportamentul oamenilor și percepția temperaturii ambientale. Pentru că suntem diferiți, fiecare are propriul mod în care percepe căldura. Sunt persoane care agreează temperaturile mai scăzute, iar altele se simt mai confortabil dacă simt căldură constant.

Aparatul de aer condiționat este indispensabil, dar aruncă factura în aer. Trucuri pentru ca aparatul de AC să consume mai puțin

De exemplu, persoanele care se află într-o încăpere unde umezeala are un nivel mai ridicat simt confort chiar și la temperaturi mai scăzute. Deci, cu cât aceasta este mai mică, cu atât căldura din încăpere ar trebui să fie mai mare.

Dacă ești genul de persoană căreia îi place căldura, află că cercetătorii sunt de părere că, cu cât spațiul este mai cald, cu atât îți este mai greu să te concentrezi. Pe lângă acest lucru, putem să ne punem problema și din punct de vedere financiar. Scumpirea energiei și a utilităților ne-a făcut să fim puțin mai responsabili, când vine vorba de consum.

Statul în frig iarna şi raţionalizarea aerului condiţionat vara. La ce temperatura recomandă UE să ţinem aerul condiţionat pe caniculă
Dacă o cameră este prea răcoroasă, aerul rece poate transporta mai puțini vapori de condens pe mobilă, pereți și ferestre. Acest aspect formează habitatul ideal pentru ca sporii de mucegai să înflorească. El este foarte dăunător pentru sănătate, în timp se pot ajunge la boli precum astmul bronșic. Așadar, atingerea unei temperaturi ambientale optime este foarte importantă.

Conform oamenilor de știință, temperatura medie pentru dormitor ar trebui să fie între 15 și 21 de grade Celsius. Această temperatură permite cel mai bun somn posibil. Orice temperatură peste 22-23 de grade și sub 14 grade tinde să ne tulbure somnul.

Dar dacă sunteți o persoană mai friguroasă și vă simțiți mai bine la căldură, puteți seta temperatura la maxim 23 de grade. Dacă va fi prea cald în cameră, somnul va fi periclitat. În cazul în care vă place frigul, este de preferat să păstrați o temperatură optimă, pentru a nu avea de suferit.

Simți că ai dat peste cap termostatul și este prea frig dimineața ori prea cald după-amiază în locuință? Sau s-ar putea să te trezești în miez de noapte, transpirat sau tremurând?

Care este temperatura ideală pentru iarnă și vară în fiecare cameră
Temperatura ideală indiferent de anotimp se învârte în jurul valorilor de 20-25 grade Celsius. Ea diferă în funcție de anotimp, astfel: în timpul iernii, temperatura ideală în casă este de  21°C, pe când vara, unele persoane preferă să-și păstreze camerele mai reci, la aproximativ 20°C. De obicei aceste persoane nu agreează căldura excesivă și preferă un mediu mai răcoros.

În general termostatul se poziționează în camerele mai răcoroase, pentru că cei care dorm în acele spații de locuit să beneficieze de un somn relaxant. Chiar dacă în restul încăperilor temperatura va fi mai ridicată decât ar fi normal, trebuie să ne gândim la binele tuturor persoanelor din casă!

Sfaturi pentru păstrarea temperaturii optime în casă

Indiferent de tipul de mobilier pe care îl ai, căldura de pe timpul verii este greu suportată, mai ales dacă nu dispui de aer condiționat. Există însă mici trucuri care te pot ajuta să suporți mai bine perioadele caniculare:

 • Gradul ridicat de disconfort termic este dat de nivelul crescut al umidității din casele noastre. Pentru reducerea acesteia instalează un umidificator în casă, nu usca rufe în casă, nu lăsa recipiente care conțin lichide fără capac, folosește hota când gătești pentru a nu lăsa aburii să pătrundă în casă.
 • Pornește ventilatorul din baie și hota din bucătărie, orice dispozitiv care scoate aerul încălzit din casă trebuie folosit în zilele toride de vară.
 • Aerisește camerele de două ori pe zi, dimineața și seara, în restul zilei ține ferestrele închise imediat după răsăritul soarelui.
 • Desfășoară activitățile din bucătărie dimineața sau seara. Evită folosirea cuptorului, gătitul la aburi și prăjirea alimentelor care vor aduce mai multă căldura în casă.
 • Un ventilator de tavan poate oferi mai mult confort decât unul mic, consumând de până la 30 de ori mai puțină energie electrică. Vara, se recomandă ca paletele ventilatorului de tavan să se învârtă în sensul invers acelor de ceasornic pentru cele mai bune rezultate.
 • Orice aparat electronic sau electrocasnic care nu se află în uz, dar este menținut în priză, degaja căldură și contribuie la creșterea temperaturii din cameră. Prin urmare, scoate din priză aparatele când pleci de acasă, fie că este vorba despre televizor, computer sau încărcătorul telefonului. În plus, schimbă-ți becurile incandescente cu unele pe LED, care sunt mai accesibile ca preț, consumă mai puțină electricitate și emană mai puțină căldura în comparație cu becurile tradiționale.
 • Dacă ai posibilitatea, alege geamuri speciale care își schimbă utilitatea în funcție de anotimp.
 • Dacă ai mansardă, ai grijă ca ferestrele de la mansardă, cele montate pe panta acoperișului, care supraîncălzesc foarte tare, să fie acoperite cu jaluzele.

 

Cum să ai mai multă răcoare și confort în casă

 

Căldura acumulată într-o locuință, cam până la 70%, se poate datora efectului de seră, în special dacă ferestrele au expunere spre răsărit sau sud, unde soarele stă o mare parte din zi. Cu cât suprafaţa ocupată de ferestre este mai mare, cu atât efectul de seră va fi mai intens.

 1. Ține lumina soarelui departe

O soluție la îndemană este să limitezi lumina și implicit căldura, care intră pe ferestre. Cu cât menții mai mult întuneric sau umbră în casă, cu atât va fi mai răcoare. La interior sunt de preferat materialele naturale, iar la exterior sunt ideale materialele termoizolante sau reflectorizante. Cât despre culoare, alege alb sau culori foarte deschise la exterior.

Ideal ar fi să montezi niste jaluzele exterioare, pe care să le tragi în mijlocul zilei, când este căldura mai mare și soarele bate direct în geam. Bineînțeles, ai și optiunea suplimentară de a aplica o folie reflexivă pe geamuri. Poți alege soluții de acoperire a ferestrelor de exterior (rulouri) sau poti opta pentru o draperie blackout (mai ales în cele mai luminoase și călduroase momente ale zilei) pentru a te bucura de o umbră binefacătoare și de câteva grade în minus în cameră.

Asigură-te a că ai draperii dintr-un material deschis la culoare, care să reflecte lumina, și ține-le trase cât mai mult timp pentru a împiedica razele fierbinți ale soarelui să pătrundă în cameră. Cea mai bună utilizare este folosirea perdelelor și draperiilor împreună, în combinație, pentru a regla lumina ce pătrunde pe fereastră. Ideal ar fi să ai draperii dintr-un material specific care obturează lumina soarelui, pentru că acestea ajung să îndeplinească rolul unei bariere contra căldurii care se formează în dreptul sticlei.

 1. Alege materiale naturale și culori deschise

Materialele naturale ușoare, de culoare deschisă, sunt preferabile peste tot pe timp caniculei, fie că vorbim de hainele cu care ne deplasăm prin oraş, fie că vorbim de cele destinate ambianţei de casă. Lasă imprimeurile colorate şi materialele nenaturale pentru alte anotimpuri, vara utilizează exclusiv materiale naturale, doar în culori luminoase. Schimbă lenjeriile pentru pat cu cele din bumbac sau satin pe timp de vară. Acestea iși mențin temperatura scăzută, culorile deschise reflectând căldura în loc să o absoarbă, dau o senzație de răcoare, permit pielii să respire, asigurând confortul termic chiar și în zilele caniculare.

Renunță la covoarele groase și pufoase și lasă parchetul liber pentru a-l putea spăla mai ușor și mai des cu apă rece în zilele extrem de călduroase și vei vedea că astfel poți să scazi cu minimum 1 grad temperatura din cameră. Dacă ai canapele din piele în living, acoperă-le cu huse din bumbac sau in pentru a evita senzația neplăcută de lipire din cauza transpirației și renunță la păturile pufoase pentru a lăsa aerul să circule mai ușor.

 1. Decorează cu plante de interior

Plantele de interior îți vor da un ajutor binevenit pe timpul verii, ele ajutând la oxigenarea aerului dintr-o încăpere, iar amplasate lângă geam vor reduce temperatura resimțită. Acestea sunt surse naturale de purificare a aerului, folosind în procesul de fotosinteză dioxidul de carbon din atmosferă pe care îl transformă prin procese chimice cu ajutorul luminii în oxigen.

Introdu în casa ta câteva ghivece cu plante de apartament care iubesc umezeala și căldura și care te pot ajuta să reglezi disconfortul termic și amplasează-le pe marginea pervazului. Foarte eficiente sunt aloe vera, palmieriul, areca, ficusul, feriga, limba soacrei, iar dacă vrei o variantă pentru bucătărie poți alege busuiocul.

Știm că nu este ușor de suportat disconfortul termic din timpul verii, însă cu mici schimbări în propria locuință, poți face mediul mult mai plăcut chiar și fără să folosești aer condiționat.