Temperaturile scad pe fondul apariţiei ploilor şi ninsorilor. PROGNOZA PE TREI ZILE

Joi va fi singura zi a săptămânii în care vom avea parte de vreme frumoasă, pentru că de vineri temperaturile vor scădea şi intră în vigoare un cod galben de ninsori, vânt şi ploi. Weekendul va fi unul rece, cu vânt puternic şi precipitaţii mixte.

20 mart. 2013, 15:20
Temperaturile scad pe fondul apariţiei ploilor şi ninsorilor. PROGNOZA PE TREI ZILE

Joi, o depresiune mediteraneană foarte activă va determina înnorări accentuate şi ploi ce se extind treptat şi cuprind toate regiunile. În jumătatea de sud a ţării aşteptăm chiar cantităţi de apă mai însemnate, local peste 20, 25 l/mp şi izolat 35, 40 l/mp. La munte, la altitudini mari, ploile se vor transforma treptat în lapoviţă şi ninsoare, aşa cum se va întâmpla şi spre sfârşitul nopţii de joi spre vineri în vest şi în nord. Vântul creşte în intensitate în majoritatea regiunilor, dar va sufla mai tare joi noapte, când rafalele vor depăşi local 50, 60 km pe oră în sud şi în sud-vest. Deşi temperaturile sunt în scădere în vest şi în sud-vest, vremea e încă uşor mai caldă decât în mod obişnuit la această dată, cu maxime de la 8 grade în Banat şi în sudul Crişanei până la cel mult 18 grade în sudul extrem.

Joi, vremea se menţine mai caldă decât în mod normal şi în Bucureşti, deşi cerul va fi noros şi temporar va ploua. Temperatura maximă va fi de 14, 15 grade, dar vântul care suflă tot mai tare face ca temperatura real resimţită să fie cu câteva grade mai scăzută.

Vineri, vremea va fi destul de severă pentru data din calendar în toată ţara. Se răceşte şi vor cădea precipitaţii în toate regiunile. În vest, în nord şi în centru vor predomina ninsorile, iar vântul va sufla cu putere, 55, 60 km la ora şi chiar peste 80 km la oră, în zonele munte şi va viscoli şi spulbera temporar zăpadă. În sud şi în sud-est va ploua, dar în noaptea de vineri spre sâmbătă vor fi şi aici precipitaţii mixte, iar vântul va depăşi local 60, 70 km/h. În Moldova ninsorile se extind dinspre nord, vântul suflă tot mai tare, iar seară şi în noaptea de vineri spre seară va fi viscol. Temperaturile maxime se vor situa în general între 0 grade în Dealurile de vest şi 12 grade pe litoral.

Vremea se va răci accentuat, vineri, şi în Capitală. Soarele rămâne toată ziua dincolo de un strat gros de nori cad ploi, iar vântul se va intensifica temporar, iar în noaptea de vineri spre sâmbătă trecător ploaia se va transforma în lapoviţa. La amiază termometrele arată cel mult 8, 9 grade.

Sâmbătă, vremea va fi rece pentru această dată, mai ales în nord, în nord-est şi în centru, chiar deosebit de rece în nordul Moldovei. Meteorologii prognozează maxime de la doar -8, -7 grade în nordul Moldovei până la 10 grade în Lunca Dunării. Norii care mai lasă precipitaţii slabe, mai ales ninsori, se retrag spre est şi zonele de munte. În celelate regiuni cerul va fi variabil. Vântul mai suflă tare tot în est şi la munte, unde rafalele mai trec de 60 km/h, dar temporar vor fi intensificări şi în celelalte regiuni.

Sâmbătă, vreme uşor mai rece decât în mod normal şi în Capitală, cu maxime de 9 grade. Soarele se arată printre nori, iar vântul mai scade în intensitate.

Ultima zi a săptămânii începe cu ger în nord, în nord-est şi în centru, termometrele vor arăta duminică dimineaţă chiar şi -17 grade în depresiunile din estul Transilvaniei. Peste zi vremea rămâne mult mai rece decât în mod normal, cu maxime doar între -6 si 4 grade. Norii revin în vest, în sud-vest şi în centru, unde aduc treptat precipitaţii slabe, mai ales ninsori. Vântul suflă mai alert în est, apoi în sud şi în sud-vest. În prima parte a săptămânii viitoare, vremea rămâne rece, vom avea parte atât de precipitaţii, mai ales luni şi marţi, cât şi de intensificări temporare ale vântului.