Tendinţele în lumea auto se schimbă dramatic. Renault vine cu maşina fără volan, care se poate transforma în farmacie sau cafenea

Salonul Auto de la Paris a dat prilejul dezvăluirii trend-urilor în materie de design auto pentru următorii zece ani. Automarket.ro a vorbit cu Anthony Lo, omul care răspunde de designul exterior al gamei Renault și unul dintre autorii celor mai spectaculoase concepte autonome.

25 feb. 2020, 12:13

Primul rod al imaginației designerilor Renault a fost EZ-GO, o alternativă la mijloacele de transport în comun. Conceptul, expus pentru prima dată la Salonul Auto de la Geneva, în martie 2018, este un robo-vehicul electric și autonom în care pot călători până la șase persoane. Accesul se face printr-o ușă frontală, cu deschidere verticală, iar interiorul dispune de un ecran uriaș pe care sunt afișate informații despre rută sau despre principalele obiective turistice. Conceptul EZ-GO a fost dovada că Renault acordă o atenție deosebită curentului de car-sharing, așteptat să devină tot mai popular la nivel mondial.

Al doilea concept scornit de designerii Renault s-a numit EZ-PRO și a demonstrat tuturor că francezii văd un viitor spectaculos și pentru divizia lor de utilitare. EZ-PRO este un concept electric și autonom care explorează posibilitățile de personalizare ale unui vehicul utilitar. Designul futurist are și o componentă practică extrem de importantă, conceptul fiind capabil să se transforme în cafenea, în curier cu livrare automată sau în farmacie mobilă.

Al treilea concept realizat de oamenii departamentului de creație condus de Laurens van den Acker, designerul șef Renault, este EZ-ULTIMO. Este viziunea constructorului din Hexagon pentru un viitor în care mașinile nu vor aparține unui singur proprietar. Ele vor putea fi închiriate. Dar asta nu e tot. EZ-ULTIMO anticipează un vehicul de închiriat cu interior premium, în care s-au strecurat materiale cu care îți decorezi de obicei casa: marmură, lemn, ceramică, piele și catifea. Interiorul este un adevărat lounge, din care au dispărut elementele convenționale ale unei mașini, cum sunt volanul, schimbătorul de viteze, pedalele sau consola centrală.

Într-un interviu acordat la Paris, Anthony Lo a explicat pentru automarket.ro cum vor schimba mașinile autonome și electrice designul interior al automobilelor. „Arhitectura unei mașini se schimbă dramatic. Dacă te uiți la toate aceste trei concepte o să realizezi că acum construim mașini pe o platformă plată, cu bateriile dedesubt. Cu bateriile în podea ai un centru de greutate mai mic. De asemenea, pe o platformă plată se pot face multe lucruri, pentru că nu trebuie să te mai lovești de diferite forme clasice ale mașinilor convenționale de astăzi. Am scăpat, de exemplu, de consola centrală„, spune designer-ul.

Și nu doar platforma este importantă. Modificarea propulsiei are și ea un rol extrem de important. „Motoarele electrice sunt acum mai mici. Deci te poți extinde și mai mult în partea din față. Dacă vă uitați la EZ-GO, nici măcar nu avem un motor în față, deci poți extinde habitaclul chiar până la extremități, pentru că nu ai acele constrângeri tehnice„, a declarat Lo. O platformă plată, care vine la pachet cu motoare mici, le va oferi designerilor o nouă planșă de lucru. „Ne vom concentra mai bine pe nevoile clienților, fie că vorbim despre un simplu transport din punctul A în punctul B, fie că vorbim despre un birou mobil, despre o extensie a casei tale, cum am văzut anul trecut pe conceptul Symbioz„.

Chiar dacă mașinile electrice și autonome îi ajută pe designeri să maximizeze spațiul și să se desfășoare, Anthony Lo recunoaște că traversăm un moment istoric al industriei auto, iar viitorul este considerat o amenințare de mulți producători auto. „Dinamica se schimbă, oamenii nu vor mai fi proprietarii mașinilor. Vor apela ocazional la servicii de închiriere pe termen lung sau scurt. Toate acestea ne fac să pornim de la o foaie albă de hârtie. E un nou început. Va fi o perioadă lungă de încercări. Vor fi introduse tehnologii, vor fi scoase din uz altele. Chiar dacă unii designeri privesc cu reticență, nu trebuie să uităm că un designer, prin definiție, trebuie să iubească provocările. Pentru că, dacă faci același lucru în fiecare zi, rutina nu îți permite să vii cu idei noi„.

Viitoarele mașini autonome și electrice pot oferi provocări interesante designerilor și pot da naștere unor adevărate case pe roți, cum este EZ-ULTIMO. Cu toate acestea, segmentul mașinilor de închiriat, în continuă creștere, ar putea să limiteze spiritul creativ. Nu toți oamenii pun mare preț pe design atunci când vor să ajungă din punctul A în punctul B. Spre exemplu, în prezent, atunci când folosești un autobuz sau un tramvai te interesează mai puțin cum arată. Un interes scăzut pentru aspectul exterior sau interior ar putea afecta creativitatea designerilor, iar aceștia ar putea să se simtă limitați. „Cred că vor fi clienți diferiți, cu nevoi diferite. Unii vor avea nevoie de un transport standard, similar cu ce vedem astăzi în metrou sau în autobuze. Un interior simplu și durabil. Și aici ai niște provocări, pentru că trebuie să găsești acele materiale durabile. De asemenea, cred că vor exista mereu clienți care își vor dori un interior sofisticat, premium, de calitate. Pentru că atunci când vor să împartă un drum cu prietenii sau cu cei dragi vor dori un mediu construit după gustul și nevoile lor„, mai spune Anthony Lo.