Tensiuni fără precedent la graniţele României. Preşedintele Ucrainei a convocat Consiliul de război după atacul Rusiei în Marea Neagră

Forţele navale ucrainene au anunţat că forţele speciale ruse au capturat trei dintre navele lor în Marea Neagră, relatează Reuters şi AFP, la puţin timp după ce acestea au acuzat Rusia că a deschis focul asupra unui grup de nave ucrainene.

RomaniaTV.net
25 nov. 2018, 20:13
Tensiuni fără precedent la graniţele României. Preşedintele Ucrainei a convocat Consiliul de război după atacul Rusiei în Marea Neagră

UPDATE: Uniunea Europeană şi NATO au făcut apel duminică seară la „detensionare” în Marea Azov şi au cerut Moscovei „să restaureze libertatea de trecere” prin strâmtoarea Kerci, relatează AFP.

„Aşteptăm de la Rusia să restaureze libertatea de trecere prin strâmtoarea Kerci şi facem apel la toate părţile să acţioneze cu maximum de reţinere pentru a se ajunge la o detensionare imediată a situaţiei”, a precizat UE într-un comunicat.

La rândul său, NATO a făcut apel „la reţinere şi la detensionare” prin vocea unei purtătoare de cuvânt.

UPDATE: Serviciul de securitate rus FSB a anunţat în cursul nopţii de duminică spre luni că navele sale de patrulă la frontieră au capturat duminică trei nave ucrainene în Marea Neagră şi că au folosit armamentul din dotare pentru a le forţa să se oprească, relatează agenţia de ştiri rusă RIA, preluată de Reuters.

Potrivit FSB, navele ruseşti au acţionat în acest mod întrucât vasele ucrainene au pătruns ilegal în apele teritoriale ruse, ignorând avertismentele de a se opri, şi au efectuat manevre periculoase.

De asemenea, RIA citează o declaraţie a FSB potrivit căreia trei marinari ucraineni au fost răniţi în incident, ei beneficiind în prezent de îngrijiri medicale. Vieţile nu le sunt puse în pericol, a mai precizat FSB, potrivit Reuters.

Potrivit forţelor navale ucrainene, doi dintre marinarii din echipajele navelor sale au fost răniţi în incidentul cu Rusia. Anterior, forţele navale ucrainene anunţaseră că un singur marinar ucrainean a fost rănit după deschiderea focului de către ruşi asupra navelor ucrainene din strâmtoarea Kerci, pe care Garda de coastă rusă le-a blocat în drumul lor spre Marea Azov. 

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a convocat o reuniune a cabinetului de război pentru a discuta situaţia, mai scrie Reuters, care citează un anunţ al Consiliului de securitate naţională al Ucrainei.

Forţele navale ucrainene acuză Rusia că a deschis duminică seară focul asupra unor nave din flota lor în Marea Neagră, lovind o navă şi rănind un membru al echipajului, relatează Reuters şi AFP.

Anunţul a fost făcut pe contul de Facebook al Forţelor navale ucrainene după o zi de escaladare a tensiunilor, în care Rusia a oprit trei nave ucrainene să intre în Marea Azov prin strâmtoarea Kerci plasând un cargou uriaş sub un pod controlat de ruşi.

Nave ruseşti „au deschis focul asupra grupului de nave ale Forţelor navale ucrainene”, au precizat acestea într-un comunicat, precizând că o navă, avariată, „este în derivă”.