Tensiuni în Marea Chinei: Beijingul înconjoară cu nave insulele Japoniei

Ministrul de externe japonez a acuzat marți China că este responsabilă de deteriorarea relațiilor bilaterale, ca urmare a incursiunilor repetate a vaselor chineze în zona insulelor administrate de Japonia, relatează AFP, citată de Agerpres.

09 aug. 2016, 05:54
Tensiuni în Marea Chinei: Beijingul înconjoară cu nave insulele Japoniei

„Situația relațiilor între cele două țări se agravează serios (…) din cauza părții chineze care vrea să modifice faptele în mod unilateral”, a declarat ministrul Fumio Kishida ambasadorului chinez la Tokyo, Cheng Yonghua, convocat special pentru aceasta în cursul dimineții, potrivit unui comunicat oficial.

Șeful diplomației nipone a denunțat afluența în ultimele zile a vaselor de pescuit și a navelor oficiale chineze în regiunea insulelor Senkaku, „în pofida protestelor emise de Japonia”, potrivit textului.

Senkaku, insule nelocuite din Marea Chinei de Est, sunt administrate de Tokyo, dar Beijingul le revendică de mai multe decenii sub denumirea de Diaoyu, potrivit AFP, citată de Agerpres.

„Nu putem tolera acțiuni unilaterale care agravează tensiunile”, a afirmat Kishida, adresându-i-se diplomatului chinez. Nave chineze continuă zi de zi să se apropie de Senkaku, intrând uneori în apele teritoriale.

Citeşte şi Tensiuni în Marea Chinei: Media de stat chineză îndeamnă G7 „să nu se amestece”

Sâmbătă, cel puțin 230 de vase de pescuit și șase nave ale gărzii de coastă chineze au fost reperate în largul acestor insule. Acest incident urmează unei alte intruziuni față de care diplomația japoneză a protestat deja oficial.

Tensiunile legate de aceste insule și stânci, situate în sudul arhipelagului nipon, reapar din timp în timp, atingând uneori niveluri alarmante, relatează France Presse.