Tensiuni în Rep. Moldova. Separatiștii pro-ruși provoacă guvernul de la Chișinău: „Vor să destabilizeze regiunea”

Tensiuni mari în Transnistria, pe fondul războiului din Donbas, Ucraina. Ministrul de Externe din Republica Moldova susține că există mișcări violente în regiunea separatistă, care încearcă să destabilizeze întreaga zonă. 

13 mai 2022, 22:50
Tensiuni în Rep. Moldova. Separatiștii pro-ruși provoacă guvernul de la Chișinău: „Vor să destabilizeze regiunea”

Nicu Popescu, ministrul de Externe din Republica Moldova susține că tensiunile separatiștilor pro-ruși se desfășoară pe fondul pașilor fermi pe care-i face fosta Basarabie către vest, în vederea integrării în Uniunea Europeană (UE).

Temerile au crescut, recent, la Chișinău, că Republica Moldova ar putea fi atrasă în conflictul din Ucraina vecină.

„Vrem să rezolvăm conflictul din Tranisnistria prin dialog pașnic și prin diplomație. Ce vedem este o majoritate absolută a cetățenilor din regiunea transnistreană care nu vor să trăiască într-o zonă de război și care își doresc pacea, însă sunt forțe în interior care vor să alimenteze destabilizarea.

Sunt limitate, însă vor să joace jocuri, să ridice tensiunile, să provoace, să facă populația Transnistriei isterică și să inducă frică în populația Moldovei. Sunt forțe interne care vor să destabilizeze regiunea și să aducă războiul mai aproape de casele noastre.

Lucrăm pentru a ne asigura că aceste lucruri nu se întâmplă”, a declarat Nicu Popescu, într-un interviu pentru Reuters.

 

Ambasadorul SUA de la Chișinău este mai relaxat decât ministrul de Externe al Rep. Moldova

 

Kent D. Logsdon, ambasador american la Chișinău, a declarat în această săptămână că nu există dovezi care să indice că Federația Rusă intenționează să amplifice tensiunile din regiunea Donbas.

„Ambasadorul Logsdon a găzduit o reuniune informală pentru cetățenii Statelor Unite în Republica Moldova marți. Ambasadorul a celebrat eforturile companiilor americane și organizațiilor caritabile în Moldova și a discutat oportunitățile pentru aprofundarea relației între popoarele celor două țări.

El a subliniat că Ambasada Statelor Unite la Chișinău dispune de personal complet și funcționează și s-a angajat să continue să ofere cetățenilor Statelor Unite informații oportune și corecte în ceea ce privește situația de securitate”, se arată în comunicatul transmis miercuri de Ambasada SUA în Republica Moldova.