Poziţie surprinzătoare a Rusiei, după negocieri. A anunţat că nu se opune aderării Ucrainei la Uniunea Europeană

Şeful delegației ruse la negocierile cu Ucraina a spus că Kievul trebuie să renunțe la dorința de a reintra în posesia Crimeei și Donbasului prin mijloace militare, dar a afirmat în acelaşi timp că nu se opune aderării ţării la UE.

29 mart. 2022, 18:40
Poziţie surprinzătoare a Rusiei, după negocieri. A anunţat că nu se opune aderării Ucrainei la Uniunea Europeană

Șeful delegației ruse la runda de negocieri de marţi, de la Istanbul, Vladimir Medinski, consilier al lui Vladimir Putin, a spus răspicat după discuţii: „La rândul său, Federația Rusă nu se opune dorinței Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană”.

El a mai menționat că propunerile Ucrainei privind garanțiile de securitate nu se aplică Crimeei și Donbasului. Cu toate acestea, Rusia este convinsă că Ucraina trebuie să renunțe la dorința de a reintra în posesia acestor teritorii prin mijloace militare.

Anterior, diplomatul Oleksandr Chaly, care conduce grupul juridic din delegația ucraineană la rundele de negocieri cu Federația Rusă, a declarat şi el că Tratatul de Asigurare a Securității nu va obiecta cu privire la posibilitatea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. „Este una dintre pozițiile noastre cele mai fundamentale – nimic din viitorul tratat nu va nega dreptul Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană, iar în al doilea rând, țările garante s-au angajat să promoveze aceste procese”, a spus el.

Citeşte şi Ce avere are Volodimir Zelenski. Ce proprietăţi deţine preşedintele Ucrainei în Crimeea şi ce afaceri desfăşoară în Rusia

Ucraina vrea ca SUA, Regatul Unit, Turcia, Franţa şi Germania să fie garanţi ai unui posibil acord de pace cu Rusia, spune şi un consilier al lui Volodimir Zelelenski. „Tratat cu garanţii de securitate cu un analog ameliorat al articolului 5 al NATO. Statele garante (SUA, Regatul Unit, Turcia, Franţa, Germania etc.) implicate legal şi activ în protejarea Ucrainei de orice agresiune„, a postat pe Twitter Mihailo Podoliak.

Acest acord ar putea fi implementat cu un referendum în Ucraina şi în urma votului parlamentelor din statele garante propuse, a sugerat el. Kievul a propus extinderea pentru o perioadă de 15 ani a negocierilor asupra statutului Peninsulei Crimeea anexate de Rusia, a adăugat consilierul preşedintelui Ucrainei. „De asemenea, s-a propus să nu se rezolve chestiunea Crimeei prin mijloace militare în nicip situaţie. Numai prin eforturi politice şi diplomatice„, a mai postat pe Twitter Mihailo Podoliak.

Citeşte şi Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, declaraţii bombă după două săptămâni de tăcere. Când şi cum se încheie războiul din Ucraina