Tensiuni în Transnistria. Tiraspolul se teme de izbucnirea unui „MAIDAN” SÂNGEROS ca-n Ucraina

Peste Nistru, tensiunea creşte. Liderii de la Tiraspol se tem de izbucnirea unor conflicte interne,  de o mişcare democratică de tip "Maidan", asemănătoare cu cele care s-au produs în Ucraina şi au dus la alungarea de la putere a fostului preşedinte Viktor Ianukovici.

15 iun. 2015, 09:29
Tensiuni în Transnistria. Tiraspolul se teme de izbucnirea unui „MAIDAN” SÂNGEROS ca-n Ucraina

În orașele și satele transnistrene apar agitatori care îndeamnă oamenii să protesteze, răspândind în mod deliberat informații false cu privire la activitățile președintelui și guvernului transnistrean, scrie ria.ru. „Suntem încrezători că oamenii înțelepți vor înțelege situația din regiunea noastră și nu vor permite să se provoace un „Maidan” în favoarea detractorilor externi şi care va duce la distrugerea statalităţii noastre”, scrie într-un discurs publicat pe RIA Novosti, citată de publika.md.

Guvernul nu ascunde faptul că republica separatistă este prinsă într-o menghină de constrângeri economice. Problemele specifice au început în 2014, când situația instabilă din Ucraina a dus la pierderea pieţelor, dificultățile cu livrarea mărfurilor transnistrene.

Citeşte şi Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, convoacă „consiliul de securitate” al Transnistriei

Deoarece august 2014 Ucraina a impus restricții privind activitatea economică externă a întreprinderilor transnistrene, acestia au impedimente în importarea bunurilor, inclusiv alimente și medicamente. În același timp, au crescut măsurile de blocare a exportării și în Moldova. Deoarece în 2014, autoritățile moldovenești au complicat procedura de eliberare a certificatelor pentru produsele transnistrene exportate în Rusia. Toate acestea au dus la o scădere în activitatea de afaceri a întreprinderilor și a întregii economii a Transnistriei.

De la începutul anului 2015 veniturile au scăzut cu 25% comparativ cu anul trecut. Veniturile proprii nu acoperă nici jumătate din costul pensiilor și a salariilor din sectorul public. Guvernul a fost obligat să ia o decizie privind finanțarea salariilor și a pensiilor în sumă de 70% din sumele acumulate.