Tensiuni în USR pe tema modificării Constituţiei în sensul definirii familiei. Nicuşor Dan ameninţă cu demisia

Deputatul Cristian Ghinea a afirmat că, la ultima şedinţă a Biroului Naţional al USR, Nicuşor Dan a ameninţat că demisionează de la conducerea partidului dacă acesta se va poziţiona oficial împotriva modificării Constituţiei, situaţie în care membrii BN au decis să amâne decizia pentru miercuri. În replică, liderul USR Nicuşor Dan comentează, într-o postare pe Facebook, "presiunea internă ca USR să se poziţioneze pe tema familie creştine", apreciind că aceasta ar fi o "mare eroare", care va crea "o fractură internă" de nedepăşit. 

RomaniaTV.net
30 mai 2017, 13:41
Tensiuni în USR pe tema modificării Constituţiei în sensul definirii familiei. Nicuşor Dan ameninţă cu demisia

Deputatul Cristian Ghinea a afirmat că, la ultima şedinţă a Biroului Naţional al USR, Nicuşor Dan a ameninţat că demisionează de la conducerea partidului dacă acesta se va poziţiona oficial împotriva modificării Constituţiei, situaţie în care membrii BN au decis să amâne decizia pentru miercuri.

”A fost o şedinţă lungă a noului Birou Naţional, de 10 ore. Spre final s-a discutat destul de mult propunerea lui Cătălin Drulă: USR ca partid să se poziţioneze împotriva schimbării Constituţiei. Se contura o majoritate clară pentru susţinerea propunerii. Moment în care Nicuşor Dan a ameninţat că îşi dă demisia dacă partidul se va poziţiona. Mai mulţi membri au cedat din păcate acestui şantaj. L-am anunţat atunci pe Nicuşor Dan că dacă nu avem o decizie e momentul să îşi asume personal acest lucru şi că eu m-am săturat să răspund public pentru chestiuni pe care el le impune partidului şi nu le asumă personal. Emoţia produsă de anunţul său a făcut să se voteze pentru amânare. Deci, s-a amînat prin vot (m-am opus şi amânării) pentru miercuri”, a scris Cristian Ghinea comentând la o postare de pe Facebook legată de poziţia USR faţă de referendumul privind definiţia familiei în Constituţie.

Ghinea l-a acuzat că Nicuşor Dan că ţine ”ocupat cu nimicuri” Biroul Naţional recent ales la Congres. De asemenea, deputatul este nemuţumit de modul în care preşedintele USR tratează membrii din partid ai platformei România 100. ”Eu sunt certat în BN şi la grupul parlamentar pt. că fac parte şi din România 100, după ce Nicuşor Dan a făcut ca Dacian Cioloş să nu vină la noi. Au intrat toţi în Parlament defilând cu Cioloş, dar acum se pare că ar trebui să cer voie de la Oana Bâzgan sau Cosette Chichirău să mă asociez cu Dacian Cioloş. E amuzant si tragic în acelaşi timp”, a afirmat Ghinea.

El susţine că participanţii de la Congresul USR au dat un mandat clar pentru o conducere colectivă în care sunt reprezentaţi toţi membrii România 100 care au candidat pentru funcţii în BN. ”Acest mandat este acum ridiculizat de Nicuşor Dan şi de garda sa pretoriană. Democraţia internă e acceptată cât vrea Nicuşor Dan, care fie schimbă regulile, fie mută atribuţii daca nu iese bine la vot, fie ameninţă cu demisia. Not fun totuşi”, a conchis Ghinea.

Liderul USR Nicuşor Dan a comentat luni seară, într-o postare pe Facebook, „presiunea internă ca USR să se poziţioneze pe tema familie creştine”, apreciind că aceasta ar fi o „mare eroare”, care va crea „o fractură internă” de nedepăşit. 

Există acum o puternică presiune internă pentru ca USR să se poziţioneze pe tema redefinirii familiei creştine. Opinia mea fermă este că ar fi o mare eroare. Am cădea cu totii in capcana de a vorbi despre ce ne divizează şi nu despre ce ne uneşte. Ar fi, mi-e teamă, o fractură internă peste care nu vom putea trece, printr-o poziţionare care ar încălca convingerile intime ale unor colegi ai noştri aflaţi în minoritate„, explică Nicuşor Dan.

El aminteşte că la întâlnirile pe care le-a avut cu cei care doreau să intre în USB sau în USR a spus că este loc şi pentru progresişti şi pentru conservatori, că în discursul din ianuarie de la Sibiu a spus că principalul risc al USR este „exacerbarea tensiunilor între progresişti şi conservatori” şi că în discursul de la congresul de la Cluj a spus acelasi lucru, „că USR trebuie saă- fie un loc în care să colaboreze şi progresiştii şi conservatorii”.
 
„Am fost vehement împotriva poziţionărilor liderilor de opinie ai USR, de ambele părţi, care aduceau USR în dezbaterea progresişti vs conservatori, în loc de dezbaterea despre subiectele reale ale societăţii şi despre competenţele pe care USR le aduce în politică”, spune liderul USR, exprimându-şi speranţa că membrii USR vor avea înţelepciunea de a rămâne uniţi.

loading...