Tensiuni: Israelul a convocat de urgenţă ambasadori ai Uniunii Europene

Ministrul israelian al afacerilor externe Avigdor Lieberman a convocat vineri patru ambasadori europeni după ce Israelul a acuzat Uniunea Europeană că a adoptat o poziție 'părtinitoare' în favoarea palestinienilor, ceea ce pune în pericol negocierile de pace, a anunțat purtătorul de cuvânt al șefului diplomației israeliene, relatează AFP.

17 ian. 2014, 10:04
Tensiuni: Israelul a convocat de urgenţă ambasadori ai Uniunii Europene

Ambasadorii britanic, francez, italian și spaniol au fost chemați la Ministerul de Externe din Ierusalim, după convocările ambasadorilor israelieni din aceleași țări europene ca răspuns la continuarea colonizării israeliene în teritoriile palestiniene ocupate.

Ministrul de externe Avigdor Lieberman ‘a ordonat convocarea ambasadorilor britanic, francez, italian și spaniol și a a subliniat că poziția lor în mod constant împotriva Israelului și în favoarea palestinienilor este inacceptabilă și dă impresia că nu fac decât să caute mijloace de a da vina pe Israel’, a declarat purtătorul său de cuvânt într-un comunicat.

El a cerut ca ambasadorii să fie informați că ‘Israelul depune eforturi importante pentru a permite un dialog permanent cu palestinienii’, se menționează în document.

‘În afara faptului că sunt părtinitoare, dezechilibrate și deconectate de la realitatea de pe teren, pozițiile acestor state pun în mare pericol posibilitatea a se ajunge la un acord între cele două părți’, israeliană și palestiniană, a adăugat el.

Un oficial israelian a declarat pentru AFP că decizia de a convoca mai mulți ambasadori în aceeași zi este rară și reflectă nemulțumirea puternică a Israelului, potrivit AGERPRES.