Tensiuni uriașe în coaliție! Liderii politici, neînțelegeri în ședință pe tema creșterii pensiilor

Ședința coaliției care a avut loc marți seara s-a lăsat cu divergențe între liberali și social - democrați. Discuțiile în contradictoriu au apărut pe tema creșterii pensiilor.

01 feb. 2022, 22:58
Tensiuni uriașe în coaliție! Liderii politici, neînțelegeri în ședință pe tema creșterii pensiilor

Neînțelegeri pe tema creșterii pensiilor. Potrivit unor surse, PNL ar fi cerut încetarea discuțiilor legate de procentul de 9.4% din PIB pentru pensii, spunând că nu e cazul să se discute momentan despre noi creșteri de pensii, până când nu-și revine economia.

În schimb, social-democrații au spus că în programul de guvernare există un angajament clar referitor la creșterea pensiilor și rezolvarea inechităților din sistem. PSD a explicat că tot în programul de guvernare există o referire la optimizarea PNRR.

„PSD nu vrea decât respectarea programului de guvernare”, ar fi spus social-democrații în coaliție, conform știripesurse.

A fost și o discuție legată de ce pensii intră în cadrul anvelopei de 9,4%. PNL credea că e vorba doar de pensiile din sistemul public. PSD a demonstrat că în acest procent de 9,4% intră și pensiile speciale.

„Dacă nu scoatem procentul reprezentat de pensiile militare practic nu mai poți să faci creșteri de pensii, ceea ce este inacceptabil pentru PSD”, au mai zis social-democrații. Partenerii de guvernare nu au ajuns la nicio concluzie.

PSD cere în continuare renegocierea spațiului fiscal care poate fi acordat plății pensiilor, în timp ce liberalii cred că s-a acordat la pensii suficient pentru acoperirea inflației și că mai mult România nu-și permite momentan.