Tensiunile dintre Rusia şi NATO ating pragul critic. Kremlinul a început exerciţii de atac asupra ţărilor baltice

Armata rusă a făcut exerciții de atacuri cu rachete asupra țărilor baltice după ce Lituania, ţară membră NATO, a decis să restricționeze tranzitul mărfurilor către regiunea Kaliningrad.

22 iun. 2022, 14:18
Tensiunile dintre Rusia şi NATO ating pragul critic. Kremlinul a început exerciţii de atac asupra ţărilor baltice

Kaliningrad, exclavă strategică şi militarizată, sediul flotei ruse în Marea Baltică, este înconjurată de Lituania şi Polonia, două state membre NATO şi ale Uniunii Europene care susţin cu fermitate Kievul de la începutul conflictului din Ucraina.

Mișcările tactice sunt confirmate şi de șeful Statului Major General al Ministerului Eston al Apărării, Kusti Salm. Potrivit acestuia, manevrele pe care Ministerul rus al Apărării le efectuează în regiunea Kaliningrad constituie antrenamente de atac împotriva Estoniei, Letoniei și Lituaniei.

„Rușii cred că nu merităm independența. Cele mai recente operațiuni și declarații strategice ale acestora susțin această concluzie”, a spus Salm, adăugând că Estonia consideră situația ca fiind foarte gravă.

Cu aceeaşi ocazie, Estonia a cerut din nou retragerea trupelor ruseşti din Ucraina. „Rusia trebuie să înceteze ameninţările la adresa vecinilor şi să înţeleagă că preţul agresiunii declanşate împotriva Ucrainei este într-adevăr ridicat”, se arată într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Armata lui Zelenski a trecut iar graniţa! Ucraina atacă cu drone rafinăriile de pe teritoriul Rusiei VIDEO

Răspunsul Moscovei la interzicerea de către Lituania a tranzitului de mărfuri aflate sub incidenţa sancţiunilor Uniunii Europene către exclava rusă Kaliningrad nu va fi unul exclusiv diplomatic, ci şi de natură practică, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe rus, Maria Zaharova, informează Reuters.

„Una dintre probleme principale a fost dacă răspunsul (Rusiei) va fi exclusiv diplomatic. Răspunsul: nu”, a spus Maria Zaharova în timpul conferinţei sale de presă săptămânale. „Răspunsul nu va fi diplomatic, ci practic”, a subliniat ea.

Zaharova nu a făcut alte precizări cu privire la natura acestor măsuri practice pe care Rusia intenţionează să le ia împotriva Lituaniei.

Într-un comunicat, diplomaţia rusă a acuzat UE că încurajează o „escaladare” şi a cerut restabilirea imediată a tranzitului spre Kaliningrad.

Secretarul puternicului Consiliu de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, s-a deplasat la Kaliningrad, de unde a promis marţi măsuri „severe” împotriva Lituaniei. „Rusia, bineînţeles, va reacţiona la astfel de acte ostile. Măsuri adecvate sunt în curs de elaborare la nivel interministerial şi urmează a fi adoptate. Ele vor avea consecinţe negative severe pentru populaţia Lituaniei”, a spus Patruşev.

Citeşte şi: Cutremur cu magnitudine 6.1, cel mai violent din acest an: 920 de morţi la ultimul bilanţ VIDEO