Tentativă de dialog între Rusia şi Ucraina, pe teren neutru la Minsk

Reprezentanţi ai Rusiei şi Ucrainei s-au întâlnit joi la Minsk, la invitaţia preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, care a promis cu această ocazie să facă 'tot ceea ce este necesar' pentru aplanarea tensiunilor din estul Ucrainei, regiune răvăşită de luptele dintre armata ucraineană şi combatanţii separatişti proruşi.

31 iul. 2014, 17:42
Tentativă de dialog între Rusia şi Ucraina, pe teren neutru la Minsk

Potrivit presei ruse, reprezentanţi ai separatiştilor din autoproclamata ‘Republică Doneţk’ (est) ar putea să participe vineri la această reuniune ce este organizată la solicitarea preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, fiind prima care are loc pe teritoriul unei terţe ţări.

Separatiştii proruşi s-au declarat pregătiţi să participe la întâlnirea de la Minsk, dar până acum ei au pus condiţia retragerii forţelor ucrainene de pe teritoriul pe care îl controlează.

‘Vom face tot ceea ce este necesar, împreună cu d-voastră (…) pentru a reduce tensiunile din estul Ucrainei’, a declarat, potrivit AFP, Aleksandr Lukaşenko, primindu-l înainte de reuniunea amintită pe fostul preşedinte ucrainean Leonid Kucima, care reprezintă Ucraina.

Rusia este reprezentată la această reuniune de Mihail Zurabov, ambasadorul său în Ucraina. La întâlnirea de la Minsk este prezent şi un reprezentant al OSCE.

Această nouă tentativă de dialog intervine în contextul în care experţii internaţionali însărcinaţi cu ancheta în cazul prăbuşirii avionului malaezian au ajuns joi la locul tragediei după mai multe încercări eşuate din cauza luptelor.

Armata ucraineană a suspendat joi ofensiva sa împotriva separatiştilor din estul Ucrainei pentru a facilita accesul experţilor în zona unde s-a prăbuşit avionul, însă la puţin timp după sosirea anchetatorilor internaţionali au fost auzite mai multe explozii puternice în apropiere de locul unde avionul malaezian Boeing 777 s-a prăbuşit cu 298 de persoane la bord, după cum a relatat AFP.

De amintit că ultima reuniune organizată prin videoconferinţă între reprezentanţi ai Ucrainei, Rusiei, OSCE şi ai separatiştilor a avut loc la 18 iulie şi a permis recuperarea unei mari părţi din corpurile victimelor.