Teodor Meleşcanu, invitat la Comisia de politică externă a Camerei, pe tema mutării Ambasadei României la Ierusalim

Comisia de politică externă a Camerei Deputaţilor a decis, miercuri, audierea ministrului Teodor Meleşcanu pe tema mutării ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

RomaniaTV.net
02 mai 2018, 15:01
Teodor Meleşcanu, invitat la Comisia de politică externă a Camerei, pe tema mutării Ambasadei României la Ierusalim

Vicepreşedintele comisiei, liberalul Ben-Oni Ardelean, a declarat că audierea ministrului de Externe ar urma să aibă loc, cel mai probabil, miercurea viitoare.

„Comisia de politică externă a acceptat cererea PNL de convocare a ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, în vederea explicaţiilor pe care le dorim a fi publice legat de memorandumul la secret privind mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Este important pentru noi să ştim geneza acestui memorandum, cine a dat ordinul, dacă a venit de deasupra domniei sale, respectiv şefa domniei sale, doamna Birchall, de la şefa domniei sale, doamna Dăncilă, sau a fost o decizie de la Kiseleff luată de domnul Dragnea, care mai nou este intitulat noul cap al diplomaţiei româneşti. (…) De asemenea, ne interesează să ştim dacă a existat o consultare cu partenerii noştri strategici, dacă a existat un ok din partea diverselor entităţi ale statului menite să vegheze la luarea unei astfel de decizii”, a spus Ben-Oni Ardelean pentru Agerpres.

El a amintit că Legea fundamentală şi legislaţia în vigoare prevăd că preşedintele României este şeful diplomaţiei.

„Decizia mutării Ambasadei române la Ierusalim este o decizie politică, ce trebuie luată într-o largă consultare chiar a Parlamentului, care sunt reprezentanţii poporului. Fără o astfel de consultare, o astfel de decizie nu avea de ce să aibă loc”, a adăugat deputatul liberal.