Teodor Meleşcanu l-a avertizat pe Victor Ponta că nu poate deveni preşedinte al României. Mărturia fostului şef al SIE: „I-am spus foarte clar și deschis că nu poate fi ales”

Teodor Meleșcanu, fostul şef al Serviciului de Informații Externe, a dezvăluit că, în calitate de director al serviciului secret extern, avea informaţii potrivit cărora Victor Ponta urma să piardă alegerile prezidenţiale din 2014.

29 nov. 2021, 12:03
Teodor Meleşcanu l-a avertizat pe Victor Ponta că nu poate deveni preşedinte al României. Mărturia fostului şef al SIE: „I-am spus foarte clar și deschis că nu poate fi ales”

De altfel, Teodor Meleşcanu l-a şi sfătuit pe Victor Ponta că „nu e bine” să candideze pentru că „nu poate câştiga”.

Fostul şef SIE a fost întrebat dacă relaţia de prietenie cu Ilie Sârbu l-a determinat să fie apropiat de Victor Ponta (ginerele lui Ilie Sârbu) sau dacă ”a avut ordin din partea structurii de informații să îl protejeze pe Ponta”. Meleşcanu a explicat că a avut o discuţie cu Victor Ponta şi cu socrul său, la Vila Lac I.

„Victor Ponta era în campania electorală atunci. Dacă unii zic că a fost (n.r. ofițer SIE), habar n-am, nu ține de directorul SIE. Asta nu înseamnă că nu există legături cu domnul Sârbu, am fost colegi în Parlament, dar niciodată prieteni. Eu personal am avut o discuție cu Victor Ponta și socrul său la Vila Lac 1 și i-am spus foarte clar și deschis că nu poate fi ales și nu poate câștiga alegerile pentru că lucrurile stau altfel.

Era un punct de vedere ca rezultat al informațiilor din toate părțile. În calitate de șef SIE știam că nu va câștiga și i-am zis. A zis că bine, vom merge înainte. I-am zis că nu e bine să candideze pentru că nu va câștiga. Sunt informațiile mele, nu sunt pentru televizor”, a declarat Teodor Meleșcanu, la Kanal D, conform G4Media.

Citeşte şi: Victor Ponta s-ar întoarce în PSD pentru a ajuta la guvernare: Dacă au nevoie, îi ajut cu plăcere

De asemenea, întrebat dacă s-a folosit de şefia SIE ca să ”îi șteargă urmele” lui Victor Ponta, pe care fostul președinte Traian Băsescu l-a acuzat că e ofițer acoperit SIE, Teodor Meleșcanu a subliniat că descoperirea unui ofițer de informații este faptă penală.

„Potrivit legii, descoperirea unui ofițer de informații este faptă penală. I-am făcut lui Traian Băsescu o scrisoare în care i-am prezentat toate prevederile legale. Cei acoperiți nu-i știe nimeni, decât o persoane care i-au luat în primire. Altfel ar fi o mascaradă cu ceea ce înseamnă agenții acoperiți. Dânsul mi-a răspuns, am mai trimit o a doua scrisoare cu elementele astea despre modul de funcționare a serviciului, a mai cerut încă o dată, deci scrisoarea a treia, trei scrisori am trimis, ultima dată am fost personal cu ea și i-am zis că dacă sunt probleme demisia e pe masă”, a mai precizat Teodor Meleșcanu, conform sursei citate.

Potrivit legii, personalul Serviciului de Informaţii Externe nu poate să facă parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice ori să desfăşoare propagandă prin orice mijloace sau alte activităţi în favoarea acestora.

Citeşte şi: Costul încălzirii în Bucureşti explodează dacă se aprobă tariful de 280 de lei propus de Nicuşor Dan. Factura pentru un apartament cu două camere s-ar putea dubla