Costul încălzirii în Bucureşti explodează dacă se aprobă tariful de 280 de lei propus de Nicuşor Dan. Factura pentru un apartament cu două camere s-ar putea dubla

Primarul general Nicuşor Dan a propus ca de la 1 decembrie preţul gigacaloriei pentru populaţie să crească de la 164 de lei la 280 de lei. Este vorba despre o majorare de 70% care se va reflecta în facturi dacă va fi aprobat acest tarif.

29 nov. 2021, 11:03
Costul încălzirii în Bucureşti explodează dacă se aprobă tariful de 280 de lei propus de Nicuşor Dan. Factura pentru un apartament cu două camere s-ar putea dubla

Costul încălzirii în Bucureşti ar putea creşte semnificativ în această iarnă în cazul în care tariful de 280 de lei propus de primarul general Nicuşor Dan va fi aprobat. Estimările specialiştilor arată că se consumă o medie o gigacalorie pentru încălzirea unei camere într-o lună de iarnă.

Acest lucru este influenţat şi de temperatura pe care o vrem în casă. Una este să stai la 21 de grade şi la alta la 24-25 de grade Celsius. Mai contează şi dacă apartamentul este izolat sau dacă apartamentele de lângă noi sunt locuite sau nu, potrivit Hotnews.

Citeşte şi: Nicușor Dan vrea discuții cu ministrul Finanțelor pe tema banilor din Capitală. Câciu, răspuns tăios: Eu aș fi preferat să mă sunați. Ați preferat marketingul!

Costul încălzirii în Bucureşti explodează dacă se aprobă tariful de 280 de lei propus de Nicuşor Dan. Cu cât crește factura la căldură

Ţinând cont de consumul mediu de o gigacalorie pe cameră, factura crește astfel:

  • o garsonieră – consum de o gigacalorie, factura crește de la 164 la 280 lei;
  • un apartament de două camere – la consum de două gigacalorii, factura crește de la 328 la 560 lei;
  • un apartament de trei camere – la un consum de 3 gigacalorii, factura crește la 492 lei la 840 lei;

Cum subvenţionează acum Primăria Capitalei preţul gigacaloriei

Deocamdată, creşterea preţului gigacaloriei nu a fost aprobată deoarece nu există consens în Consiliul General cu privire la acest tarif. PNL și PMP sunt pentru, PSD și USR împotrivă.

Creşterea de 70% ar urma să fie suportată de populaţie din cauza scumpirii gazelor. Astfel, prețul global al gigacaloriei crește de la 490 lei la 980 lei, adică se dublează.

Diferenţa dintre 280 de lei, cât plăteşte populaţia, şi 980 de lei ar urma să fie plătită prin subvenţie de Primăria Capitalei. Pentru a acoperi scumpirea, Municipalitatea a cerut de la Guvern un ajutor de 980 de milioane de lei, însă deocamdată nu ştie câţi bani ar putea primi.

Potrivit sursei citate, în București, doar 10-12% din rețeaua principală de termoficare este modernizată, iar pierderile sunt undeva la 2.200.000 l/h în 2020.

Primarul Nicușor Dan spunea că iarna aceasta va fi „un pic mai bine” ca iarna trecută, dar tot vor fi probleme. Anul trecut, mii de blocuri au rămas constant fără apă caldă și căldură din cauza avariilor din sistem. Potrivit datelor companiei Termoenergetica, în cei 4 ani de mandat ai Gabrielei Firea s-au modernizat peste 200 de km de rețea de termoficare, din care doar puțin peste 30 km de rețea primară.

Citeşte şi: Gabriela Firea sare la beregata lui Nicușor Dan. Îi cere să anuleze taxa de intrare la Târgul de Crăciun: „Domnule primar fară inimă, nicăieri în lume nu se întâmplă așa ceva!”