Teodor Meleşcanu: Poziţia României, consecventă. Israel şi Palestina să trăiască în bună vecinătate

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat vineri că România rămâne consecventă poziției privind crearea a două state - Israel și Palestina -, punctând că trebuie găsit dialogul direct între cele două părți și să nu se recurgă la măsuri unilaterale care ar putea avea un impact negativ asupra negocierilor.

RomaniaTV.net
08 dec. 2017, 12:05
Teodor Meleşcanu: Poziţia României, consecventă. Israel şi Palestina să trăiască în bună vecinătate

Poziția României este poziția pe care am avut-o consecvent legată de ideea creării a două state — Israel și Palestina — care să trăiască în bună vecinătate și în prosperitate, cu ideea noastră că această soluție trebuie să fie găsită pe calea dialogului direct între părțile interesate și în același timp pe ideea că este bine să nu se recurgă la măsuri unilaterale care ar putea avea un impact negativ asupra negocierilor. Decizia anunțată de SUA este, după părerea mea, un element încurajator, pentru că președintele Trump dă foarte clar semnalul, în afară de problema mutării ambasadei, în legătură cu dorința SUA de a se implica în găsirea unei soluții și mai ales subliniază faptul că în ceea ce privește situația Ierusalimului, situația celor două state din regiune, acestea vor face obiectul unor negocieri și în urma soluțiilor care vor fi găsite între ele se va definitiva și statutul juridic al celor două state și al Ierusalimului”, a afirmat Meleșcanu, întrebat cum comentează decizia anunțată de președintele american, Donald Trump, privind recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului.

Șeful diplomației române a participat vineri la lansarea campaniei de comunicare publică „We are NATO”, la Facultatea de Drept a Universității București.

Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri că SUA recunosc orașul Ierusalim drept capitală a statului Israel, anunț care marchează o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu, relatează agențiile internaționale de presă.

”Am hotărât că este timpul să recunoaștem oficial Ierusalimul drept capitală a Israelului. Deși președinții precedenți au făcut din asta o promisiune majoră în campaniile electorale, ei nu au reușit să se țină de promisiune. Astăzi, eu mă țin de acest angajament”, a declarat Donald Trump în mesajul transmis din sala de recepții diplomatice a Casei Albe.

”Ierusalimul este centrul Guvernului israelian modern, sediul Legislativului israelian și al Curții Supreme”, a spus președintele american.

Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA să înceapă pregătirile pentru a muta Ambasada Statelor Unite ale Americii de la Tel Aviv la Ierusalim și a anunțat că vicepreședintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile.