Teodor Meleşcanu subliniază că rolul UE în domeniul apărării trebuie să ducă la gestionarea ameninţărilor actuale

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a apreciat la Bratislava, la cea de-a 12-a ediție a Forumului Global de Securitate GLOBSEC, eforturile actuale de consolidare a rolului UE în domeniul apărării și securității, subliniind importanța ca procesul să conducă la sporirea contribuției UE la gestionarea amenințărilor actuale, precum și la creșterea coeziunii între statele membre.

26 mai 2017, 20:27
Teodor Meleşcanu subliniază că rolul UE în domeniul apărării trebuie să ducă la gestionarea ameninţărilor actuale

„A pledat pentru o construcție solidă și durabilă, de natură să întărească profilul Uniunii ca actor credibil și influent la nivel internațional. A evidențiat totodată importanța complementarității acțiunilor UE cu cele ale NATO, evocând potențialul important de aprofundare a dialogului și cooperării dintre cele două organizații. A prezentat contribuțiile României la asigurarea securității europene și euro-atlantice, la nivelul UE, precum și în cadrul NATO. A arătat că acestea confirmă importanța acordată de țara noastră îndeplinirii responsabilităților care îi revin în ambele organizații, precum și viziunii cu privire la asigurarea sinergiilor necesare între Uniune și Alianța Nord-Atlantică”, precizează MAE într-un comunicat de presă. 

În marja GLOBSEC 2017, șeful diplomației române a avut întrevederi bilaterale cu oficiali de nivel înalt din statul gazdă și SUA. În discuțiile purtate cu omologul slovac, Miroslav Lajčak, au fost trecute în revistă principalele subiecte aflate în atenție pe agenda bilaterală. Dialogul cu Ron Johnson, președintele Comitetului pentru Securitate Internă și Afaceri Guvernamentale din Senatul SUA, a fost concentrat asupra priorităților în cadrul Parteneriatului Strategic dintre cele două state, precum și la nivelul NATO.

Ministrul român a avut și o discuție cu omologii din Turcia și Polonia referitoare la organizarea întrevederii trilaterale din 9 iunie de la București. De asemenea, a acordat un interviu cotidianului ceh ‘Hospodarske Noviny’ pe teme de securitate.

GLOBSEC este un forum central-european de politică externă și securitate, oferind ocazia unor întâlniri între factori politici de nivel înalt și experți de renume din Europa și Nord-America. Întâlnirea la care a participat ministrul Meleșcanu a fost organizată de Ministerul Afacerilor Externe și Europene al Republicii Slovace și organizația neguvernamentală GLOBSEC.