Teodorovici: România a atras peste 5 miliarde de euro din fonduri europene de la instalarea actualului Guvern

România a atras peste 5 miliarde de euro din fonduri europene de la instalarea actualului Guvern şi până în prezent, potrivit ministrului Eugen Teodorovici, senator PSD, se arată într-un comunicat de presă remis, miercuri, citat de Agerpres.

RomaniaTV.net
07 mai 2014, 17:34
Teodorovici: România a atras peste 5 miliarde de euro din fonduri europene de la instalarea actualului Guvern

‘În perioada 1 mai 2012 – 5 mai 2014, România a solicitat rambursarea a peste 5,05 miliarde de euro şi a încasat o sumă de peste 5,07 miliarde de euro din fondurile structurale şi de coeziune. Astfel, suma totală solicitată Comisiei Europene pentru a fi returnată ţării noastre era de peste 6,68 miliarde de euro la data de 5 mai a.c., rata de absorbţie curentă fiind de aproape 35%. În acelaşi timp, valoarea fondurilor rambursate României până la data menţionată se ridica la peste 6,5 miliarde de euro, rata rambursărilor fiind de aproximativ 34%’, a spus Teodorovici.

Acesta a precizat că până la finele acestui an România va avea o rată de peste 50%, iar în 2015 – de 80% ‘indiferent de acuzele pe care le lansează acum tocmai cei care au distrus sistemul atragerii fondurilor europene în decursul unei întregi guvernări’.

Faptul că România a atras, spune Teodorovici, peste 5 miliarde de euro din fondurile europene de la instalarea actualului Guvern (mai 2012) şi până în prezent a făcut ca suma încasată de ţara noastră în această perioadă să fie de 4,5 ori mai mare decât cea atrasă în toţi anii anteriori: 2007, 2008, 2009, 2010 şi 2011.

Potrivit acestuia, actuala guvernare a luat toate măsurile necesare pentru deblocarea tuturor programelor, a simplificat şi eficientizat sistemul de implementare şi a accelerat puternic absorbţia fondurilor europene.

‘În pofida rezultatelor excepţionale, mai avem multe de făcut pentru a repara greşelile trecutului. România merită să fie pe primul loc, iar munca pe care o depunem merge în această direcţie, motiv pentru care Comisia Europeană a reînceput efectuarea plăţilor către România după ce actualul guvern a înregistrat performanţe, iar ţara noastră este acum văzută ca un partener serios’, conchide Teodorovici.