Teodorovici: România poate să fie mult mai sus în ce priveşte utilizarea fondurilor europene

România poate să fie mult mai sus în ceea ce priveşte utilizarea fondurilor europene, a afirmat, vineri, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, exprimându-şi speranţa ca până la finele anului ţara noastră să fie un model în acest sens pentru Europa.

RomaniaTV.net
24 mai 2013, 19:50
Teodorovici: România poate să fie mult mai sus în ce priveşte utilizarea fondurilor europene

„Consider şi cred cu tărie că România poate să fie mult mai sus decât este astăzi, din păcate încă pe ultimul loc la ce înseamnă utilizarea acestor fonduri europene. Cred cu tărie că până la final de an putem să avem chiar şi la jumătatea sumei alocate pentru România cheltuită, deci acel procent de 50% pe care din păcate astăzi foarte puţină lume îl crede realizabil. (…) Sper ca la final de an România să-şi merite locul, acolo unde poate să ajungă, şi anume să fie un model pentru Europa”, a spus Teodorovici, la conferinţa de presă organizată, vineri, la Palatul Parlamentului după dezbaterea „Stadiul absorbţiei fondurilor europene şi importanţa reformei regionale”.

El a susţinut că problemele României sunt legate de pragmatism, percepţia pe care o are Europa şi lipsa de optimism.

„Trebuie să accept şi această idee, să mă inspir sau să mă uit şi în grădina altora, dar continuu să cred şi să insist pe faptul că România poate mult mai bine decât celelalte state, chiar Polonia”, a spus Teodorovici.

Ministrul a arătat că în iunie, cel târziu în iulie toate sumele privind proiectele europene vor fi relansate. „Mai mult, tot ce este în casă, proiecte depuse din 2010 şi neverificate până astăzi vor fi finalizate şi lansate în finanţare. (…) Cel târziu în iulie statul trebuie să termine cu orice fel de restanţă faţă de beneficiar – plăţi, proiecte, lansări de proiecte”, a indicat el.

La conferinţa de presă organizată după dezbaterea privind stadiul fondurilor europene a participat şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, care a subliniat că „marea problemă a politicii româneşti este că există prea puţină politică, decizie politică, viziune şi angajament politic şi foarte mult politicianism”.

Pe de altă parte, europarlamentarul PNL Ramona Mănescu a afirmat că România ar fi putut să fie la nivelul Poloniei în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, arătând, însă, că una dintre problemele cu care se confruntă ţara noastră este lipsa capacităţii administrative: „România nu a avut pentru perioada anterioară o strategie naţională, care strategie naţională să se orienteze spre rezultat, o strategie a politicii regionale care să ducă la crearea de locuri de muncă”.