Teologul Valentin Guia atacă guvernul: „Ni l-aţi terfelit pe Hristos şi pe Fecioara Maria, iar acum vreţi să staţi cu noi la masă? Nu ar trebui să vă cereţi scuze?”

Valentin Guia a fost invitatul lui Victor Ciutacu în emisiunea Punctul Culminant, de la România TV, iar teologul s-a dezlănţuit la adresa autorităţilor, care caută să colaboreze cu Biserica Ortodoxă pentru a-i atrage pe români spre vaccinare.

22 apr. 2021, 23:00
Teologul Valentin Guia atacă guvernul: „Ni l-aţi terfelit pe Hristos şi pe Fecioara Maria, iar acum vreţi să staţi cu noi la masă? Nu ar trebui să vă cereţi scuze?”

Teologul Vali Guia a adus aminte de faptul că de la începutul pandemiei toate procesiunile religioase au fost interzise, iar preoţii şi credincioşii care au luat parte la pelerinaje şi alte manifestări ale credinţei au fost demonizaţi şi batjocoriţi.

„Vreau sa fac o specificare, nu vorbesc in numele biusericii, ci al meu. E o parere teologica. Pe mine ma deranjeaza ca de un an de zile biserica nostra sfanta este terfelita in hal fara de hal. De un an de zile ne-au terfelit sfintii si tot ce avem mai sfant si mai drag, Sfânta Împărtăşanie. Noi pentru asta putem muri, ca e scopul nostru in viata asta, dar pentru nenorocitul ala de vaccin nu ma intereseaza.

Atata timp cat tu esti la guvernare si oamenii din partidul vostru imi terfelesc pe Hristos, pe Feciara Maria ati facut-o mama surogat, iar acum, ca sa stati cu noi la masa, nu ar trebui sa va cereti scuze? Ne-ati batjocorit mortii si mamele, d-aia urlu, pentru ca umblu toata ziua prin tara, pentru ca vreau sî găsesc Mântuirea.

Teologul Valentin Guia cere guvernanţilor să prezinte scuze clericilor şi credincioşilor

Cand vrei sa faci un pact, daca vrei sa stai cu noi la masa, prima data iti ceri scuze, asta e credinta unui crestin.”, a tunat la România TV Valentin Guia.

Premierul Florin Cîţu a avut miercuri o întâlnire cu reprezentanţii cultelor religioase din România, în perspectiva Sărbătorilor Pascale şi a altor momente religoase din următoarea perioadă. Şeful Executivului le-a transmis acestora că Guvernul intervine în desfăşurarea sărbătorilor religioase şi nu are în vedere măsuri suplimentare faţă de cele existente.

„Am avut astăzi o nouă întâlnire cu reprezentanţi ai cultelor religioase din România, în perspectiva Sărbătorilor Pascale şi a altor momente religioase importante din perioada următoare. Am punctat faptul că la nivelul Guvernului nu dorim să intervenim în nici un fel în desfăşurarea tradiţională a sărbătorilor religioase şi nu avem în vedere să introducem măsuri suplimentare faţă de cele existente.

Aşa cum am stabilit în Guvern în urma consultărilor cu reprezentanţii cultelor religioase, va fi permisă circulaţia persoanelor în noaptea de Înviere, respectiv 1 mai-2 mai 2021, precum şi în noaptea de 8 mai – 9 mai 2021 (sărbătoarea religioasă specifică lunii Ramadan), pentru participarea credincioşilor la slujbele religioase. Acestea vor putea fi organizate atât în interiorul, în exteriorul lăcaşelor de cult, sau simultan, în condiţiile sanitare cunoscute pentru protejarea sănătăţii oamenilor”, a scris Florin Cîţu miercuri pe Facebook.

Klaus Iohannis: „Nu vor fi restricţii suplimentare în noaptea de Înviere, dimpotrivă”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu vor fi restricţii suplimentare în noaptea de Înviere, dimpotrivă vor fi mai puţine, având în vedere că restricţiile de circulaţie în acea noapte vor fi ridicate pentru ca oamenii să poată participa la slujbele de Paşte.

„Ne pregătim cu toţii de marea sărbătoare a Învierii Domnului şi vreau să ne pregătim foarte bine nu doar acasă, ci vreau să ne pregătim foarte bine în societate. Şi pot să vă spun de pe acum câteva lucruri certe care au fost discutate cu reprezentanţii Bisericii, în special cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe. În noaptea de Înviere restricţiile de circulaţie se ridică, aşadar creştinii vor putea să participe la slujbele de Înviere.

Nu vor trebui să completeze declaraţii, vor merge pur şi simplu la biserică. Deci, repet – în noaptea de Înviere fiecare creştin poate să meargă la biserică dacă doreşte. Biserica va organiza slujba aşa cum este datina. Nu ne amestecăm în felul în care vor fi organizate slujbele la biserică. Ştim cu toţii că prima parte a slujbei se ţine afară, după care o parte intră în biserică. Creştinii merg la biserică să participe, să ia lumină, să ia Paştile, şi eu îmi doresc, şi aşa vom organiza lucrurile, ca totul să se desfăşoare în linişte şi în bună rânduială.

Aceste lucruri sunt deja prevăzute în Hotărârea de Guvern pentru starea de alertă care este acum în vigoare şi nu vor exista modificări în aceste reglementări. Deci, nu vor fi restricţii suplimentare în noaptea de Înviere, dimpotrivă, în noaptea de Înviere vor fi mai puţine restricţii, fiindcă ne dorim ca oamenii să poată merge la biserică”, a afirmat Klaus Iohannis, după vizita de miercuri la centrul mobil de vaccinare din comuna Afumaţi, judeţul Ilfov.

Citeşte şi: Diana Şoşoacă: „Preşedintele Comisiei pentru Sănătate din Parlamentul European a spus că nu există niciun studiu care să certifice eficacitatea vreunui vaccin anti-Covid”